Обнављају се цркве у Малули које су исламисти опљачкали

Манастирски комплекс у Малули које су исламисти опљачкали убрзо се оправљају. Једна од цркава биће отворена за парохијане у скоријој будућности. -Најтеже је било обновити пећину Свете Текле. Пуно је настрадала, као и црква Светог Илије. Стручњаци су суочени са тешким задатком очувања историјских артефаката. Међутим, неке од архитектонских споменика морамо поново изградити, јер су изгубљени, објаснио је инжењер Елијас Хилал.

Малулу су запосели милитанти из Ал-Нусра фронта. -Уништили су све што су могли. Повадили су очи из хришћанских светаца. Покрали су иконе за које су мислили да их могу продати у иностранству и прокријумчарили су их у Либан, чија граница је неколико миља од Малуле. Нове иконе, које су недавно живописале монахиње манастира Свете Текле, једноставно су побацали са зидова усред цркве и запалили бензином. Очекивали су да ће запалити иконе и саму цркву једним ударцем, рекао је отац из цркве Светог Илије.

Малула је мали градић у сликовитој долини 30 миља северно од Дамаска. То је једно од неколико места у свету где се још говори арамејски, језик Исуса Христа. Манастирски комплекс Малуле обухвата манастир Светог Сергија, манастир Свете Текле, а и цркву Светог Илије која је ускоро готова за богослужења. Рад на обнови црквеног комплекса омогућен је захваљујући успостављању деескалационе зоне у Сирији.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)