Обнова цркве Свете тројице

У току су припремни радови за почетак обнове цркве Свете тројице у насељу Бјелушине у Мостару, гдје ће се у току фебруара окончати и радови на документацији потребној за обнову, саопштио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије. "Надамо се да ће одмах почетком марта почети и грађевински радови на обнови саборне цркве, што ће бити велики догађај за Херцеговину", истакао је владика Григорије.

Владика Григорије је објаснио да је већ обављено геодетско и геолошко истраживање, да су рушевине рашчишћене и да је одвојен и сортиран камен са цркве који се може искористити. Он је подсјетио да је на донаторској вечери, која је под називом "Обновимо храм, обновимо Мостар", одржаној прошле године у манастиру Житомислић, сакупљено нешто више од пет милиона, али је финансијска криза условила да сва средства још нису уплаћена. "Ми, ипак, располажемо средствима потребним за почетак радова, понајприје захваљујући Влади РС која је дала 700.000 марака и најавила да ће помоћи још. Новац су донирали и још многе друге институције и појединци, међу којима је значајан број и самих Мостараца, који су на овај начин доказали да црква припада Мостару и да Мостар припада једнако свим његовим житељима", рекао је владика Григорије. У обнови српских светиња, како каже, и на подручју града Мостара, али и у свим осталим мјестима долине Неретве, владика Григорије види ту вјечиту саборност свих вјера и нација мостарских, а обнову саборног храма Свете тројице сматра "великом круном над свим оним што се зове духовном обновом у Херцеговини". "У Мостару је тренутно у функцији такозвана Стара црква, црква у Бијелом Пољу надомак Мостара, црква у Чапљини је при завршетку, а ускоро почиње обнова цркве у Благају. У то све нисам могао повјеровати још само прије неколико година", казао је владика Григорије.

Иако је за обнову цркве и црквеног комплекса потребно око 15 милиона марака, владика каже да је важно да радови крену, јер "човјек који нешто почне уз љубав Божју, уз љубав Божју ће тај посао и завршити".

Tекст објављен у "Независним новинама" 29.1.2009.

Весна Дука

Извор: Епархија захумско-херцеговачка