Обнова цркве Светих Кирила и Методија у Кистањама

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинскога Г. Фотија започела је обнова цркве Светих Кирила и Методија у Кистањама. Црква Светих Кирила и Методија је саграђена 1888. а освећена је 1891. године. Изведена је у еклектичком стилу, као грађевина централног плана са три полукружне апсиде - конхе и куполом која почива на октогоналном тамбуру. Сама купола је преко тромпа ослоњена на јаке пиластре. У западаном дијелу постављен је пространи дрвени кор. Зидана је добро отесаним каменим квадерима низаним у правилним водоравним редовима.

Унутрашњост цркве је врло декоративна због сликане имитације мрамора, преплета и лозице, које се протежу и по зидовима, луцима и пиластрима. Горње површине застрте су једнако декоративном таваницом. Грчки сликар Никола Аспиотис израдио је 1890. програмски доста поједностављен иконостас, са монументалним иконама на платну. Засебно мјесто у храму јер је за њу израђен посебан проскинитар, заузима икона Богородице са Христом из ХV-ХVI вијека, могуће дјело Николаса Зафурија. Уз њу црква посједује још неколико икона грчког поријекла из нешто каснијег времена.

Апелујемо на све људе добре воље из Кистања и кистањскога краја да се укључе у обнову ове монументалне светиње Епархије далматинске.

Прва фаза обнове је замена кровне конструкције која је у јако лошем стању, а потом ће се приступити обнови унутрашњости самога храма.

Ваше добровољне прилоге можете уплатити на рачун:
2484008-1105848635
IBAN: HR55 24840081105848635
RAIFFEISEN BANK D.O.O. Swift RZBHHR2X
PODRUŽNICA ŠIBENIK

Извор: Епархија далматинске