Обнова цркве Светог Георгија у селу Трса

Недавно је, у организацији Црквеног одбора за обнову цркве Светог Георгија у пивском селу Трса, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржано добротворно гусларско вече чији је приход намењен обнови овог храма. Захваљујући учешћу гуслара из Савеза гуслара „Душаново царство“, Гусларског друштва „Војвода Мина Радовић“, фрулаша, етно појаца, рецитатора, песника, певачких група и одазиву бројне публике прикупљено је око 1500 евра.

Ово је само једна у низу активности, које спроводи Црквени одбор задужен за обнову поменутог храма, а сличне добротворне вечери најављене су и у Београду, Никшићу, Жабљаку, на приморју... Црква Светог Георгија саграђена је после Херцеговачког устанка. Негде се наводи да је изграђена 1899. као саборни храм села Подмилогоре (насељавају Јокановићи), Херцег стране (Крунићи, Баланџићи, Бјелаковићи), засеок Кулић (Кулићи и Гредићи), Доњи и Горњи Унач (Крунићи, Миличићи, Ушћумлићи и Мирковићи) и центра МЗ Трса (Јокановићи, Краљачићи, Дондићи). Храм је обновљен 1967. године, а како је приличнa оштећења претрпио у вријеме земљотреса на црквеном здању је урађено ињектирање 2004. године и тиме донекле заштићенo од даљег пропадања.  

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, крајем прошле године формиран је Црквени одбор на чијем челу је Милош Јокановић. Формирањем Одбора кренуло се са планирањем обнове цркве. У плану је да се изврши фуговање спољних зидова, како би се храм у потпуности заштитио од влаге, постављање кровне конструкције и покривача, уградња прозора и врата. На овај начин би се црква заштитила од влаге, створили основни услови за богослужење и даљу обнову, односно уређење унутрашњости. То подразумева набавку црквеног мобилијара, сасуда, певнице, књига за богослужење, док је иконостас у релативно добром стању и тек ће се утврдити да ли је потребна његова рестаурација.

Сви људи добре воље, који су заинтересовани да допринесу обнови цркве у Трси могу да контактирају надлежног пароха Мирослава Михаиловића или Милоша Јокановића, председника Одбора. За уплате из Црне Горе отворен је текући рачун код Прве банке Црне Горе са назнаком за обнову храма Светог Георгија на Трси: 535-17281-34, док је девизни рачун: МЕ 25535005080000139893.

Село Трса налази се на Пивској планини на надморској висини од 1450 метара. У непосредној близини села, које је на дванаестом километру регионалног пута Плужине-Жабљак, су живописни кањони река Пиве, Таре и Сушице, а само село је смештено испод обронака горостасног Дурмитора.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка