Обнова цркве Светог Николе и Њујорку порушене 11. септембра 2001.

На прагу девете годишњице терористичког напада 11. септембра у Њу Јорку, расте подршка јавности и интересовање медија за обнову православне цркве светог Николе која је порушена када се на њу срушила јужна кула Свјетског трговинског центра. Бивши гувернер Њу Јорка, Џорџ Патаки, је од самог почетка пружио пуну подршку обнови ове цркве.

У понедељак 23. августа, канцелар Америчке Архиепископије Константинопољске Патријаршије, под чијом се јурисдикцијом налази црква светог Николе, епископ Антоније, се по благослову архиепископа Димитрија придружио господину Патакију и господину Џорџу Демосу, кандидату за Амерички конгрес, на прес-конференцији, која је одржана на мјесту порушене цркве, а која је била посвећена управо њеној обнови и застоју у преговорима са градским властима.

Гувернер Патаки је позвао власти Њу Јорка да наставе преговоре са Архиепископијом одмах, не би ли изградња у улици Либерти, локацији која је од почетка обећана, почела што прије.

Архиепископ Димитрије, првојерарх Америчке Архиепископије, који се због својих архипастирских дужности налази у иностранству, издао је следеће саопштење:

Саопштење архиепископа Димитрија

Користим ову прилику да бившем гувернеру Џорџу Патакију изразим искрену захвалност за његову данашњу иницијативу, за његово обраћање питању које се тиче не само наше заједнице, већ и грађана широм земље и свијета, питању обнове цркве светог Николе. Убрзо након 11. септембра, гувернер је изразио подршку обнови ове цркве, и овај скуп свједочи још једном да је он частан човјек који држи своју ријеч. Охрабрени смо и дубоко дирнути овим.

Као што је добро познато, 11. септембра 2001, на наш град и нашу земљу извршен је терористички напад неупоредивих размјера. Поред трагичног и страшног губитка готово 3000 невиних жртава, од којих је један број припадао и нашој заједници, свијет је био свједок незамисливог рушења Кула близанкиња. Када се срушила друга кула, пала је на православну цркву светог Николе и уништила сваки траг њеног постојања. Била је то једина богомоља уништена тога дана. Ова црква, коју је 1916. отворила група грчких емиграната, задовољавала је духовне потребе не само својих парохијана, већ је била и свештени простор у који су улазили људи свих етничких и вјерских позадина запослени у овом крају, палили свијеће и проводили по неколико тренутака у молитви и богомислију.

Архиепископија и парохија светог Николе су чврсто посвећени обнови цркве у улици Либерти, поштујући дугогодишњи договор са градским властима. Вјерујемо и тврдимо да ће нова црква светог Николе имати ширу област дјеловања од богослужбеног и замишљамо је као својеврсни споменик невиним људима свих вјера који су изгубили своје животе тог дана. С вјером у свемогућег Бога, надамо се да ћемо успјети у овом светом дјелу, посебно уз помоћ и подршку људи какав је наш велики пријатељ, гувернер Патаки.

Шаљем свој најтоплији очински поздрав и добре жеље и призивам на све вас изобиље благослова Божијих.

Извор: Митрополија црногорско-приморска