Обнова Хиландара - изложба у Галерији САНУ, 24. март - 2. мај

ИЗЛОЖБА „ОБНОВА ХИЛАНДАРА, 6 ГОДИНА НАКОН ПОЖАРА" - Галерија Српске академије наука и уметности Кнез Михаилова 35, 24. март - 2. мај 2010.

Са благословом Његове Светости патријарха српског Г.Г. Иринеја, уз сарадњу и гостопримство Српске академије наука и уметности, Свети манастир Хиландар и његова Задужбина, организују изложбу о подухвату Обнове Хиландара од последица пожара 2004. године.

На отварању изложбе, 24. марта 2010 у 18 часова, говориће Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, министар културе Републике Србије Г. Небојша Брадић, Његова екселенција амбасадор Грчке г. Димостенис Стоидис, представник САНУ и проф. др Мирко Ковачевић, аутор изложбе.

Поставка садржи уводни део са приказом Свете Горе и Хиландара, целину са пројектима обнове, од којих су најзначајнији радови на Синодику (1814.) и Великом конаку (1816-1821), приказ ревитализације манастирске економије и инфраструктуре, као и посебно представљање „Центра за заштиту светогорског наслеђа - КеДАК из Солуна.

Од светогорских власти је добијена дозвола да се за потребе изложбе донесу предмети који су оштећени пожаром или су спашени у последњем тренутку. Међу њима се налазе и иконе из 17. века, царске двери као и део улазне капије.Посетиоци ће моћи да виде и реконструкцију детаља једне аутентичне манастирске келије у природној величини.

Аутор изложбе је проф. др Мирко Ковачевић, главни архитекта Обнове. Архитекта поставке је Стевица Трипковић, дипломирани инжењер архитектуре.

Предавања грчких стручњака:

25. марта у 12 часова у свечаној сали САНУ биће одржана предавања грчких стручњака „Центра за заштиту Светогорског наслеђа":

· Стергиос Стефану, архитекта Аристотеловог Унивезитета у Солуну, МА рестауратор Univ. Sapienza Roma, I.C.C.R.O.M., KUL. директор Техничке службе КЕДАК-а, „Оштећења у Светом манастиру Хиландару услед пожара 4-5. марта 2004.: проблеми и перспективе"

· Костас Кондодинас, грађевински инжењер високоградње Универзитета у Болоњи. Заменик управника Одељења за радове на рестаурацији и конзервацији споменика. „Отклањање опасности (у изгорелом делу Светог манастира Хиландара) за 654 дана"

· Јоргос Канелис, архитекта, МА грађевине-саобраћаја на Политехничкој академији у Милану. Управник Одељења за радове на рестаурацији и конзервацији споменика. „Први пројекат обнове изгорелог дела Светог манастира Хиландара: Северни конак (1814.) - Синодик".

Извор: www.hilandar.org