Обнова храма Преподобне Параскеве у Шидским Бановцима

Обнова храма Преподобне Параскеве у Шидским Бановцима
Обнова храма Преподобне Параскеве у Шидским Бановцима
Обнова храма Преподобне Параскеве у Шидским Бановцима
Обнова храма Преподобне Параскеве у Шидским Бановцима

Епископ сремски Василије и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић у храму Свете Петке у Шидским Бановцима

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије и др Милета Радојевић директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама посетили су 10. јула 2019. године храм у обнови посвећен Преподобној Мајци Параскеви у Шидским Бановцима.

У пратњи др Милете Радојевиће била је саветница гђа Олгица Лаконић. Госте су дочекали протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, господа Милован Поповић, председник Црквене оптине, Радо Ралић, председник Одбора за обнову храма, и старешина цркве протонамесник Никола Гвозденовић.

Гости из Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, са домаћином Епископом сремским Василијем, упознали су се са досадашњим радовима на обнови светог храма, са радовима који су до сад завршени и радовима који предстоје у наредном периоду.

До сада је урађен већи део живописа; у наредном периоду предстоји довршетак живописа и израда украсне орнаментике на зидовима. У пуном јеку су и радови на спољашњости храма, тј. лађа цркве је измалтерсана, урађена је фасада и громобранска инсталација. У наредном периоду по плану је да се уради фасада и на црквеном звонику и озида ограда око црквене порте.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије је похвалио труд и залагање Црквеног одбора и надлежног пароха на обнови светог храма. Преосвећени Епископ је благословио да у години када прослављамо 800 година постојања наше помесне Цркве, 22. септембра одслужи свету архијерејску Литургију и освети обновљени храм. Др Милета Радојевић је напоменуо да му је драго што је у име Владе Републике Србије посетио ову малу духовну оазу у Републици Хрватској и наговестио даљу плодоносну сарадњу и финансијску помоћ Владе Републике Србије.

Преосвећени Владика г. Василије са гостима посетио и парохију Горњи Товарник и храм Светог великомученика Георгија где их је дочекао члан Црквеног одбора г. Ђорђе Филиповић и надлежни парох протонамесник Никола Гвозденовић.
Епископ сремски Василије упознао је уважене госте са потребом скоре реконструкције иконостаса у светом храму који је поред иконостаса у манастиру Крки међу највреднијима у Републици Хрватској.

Свака помоћ храму Преподобне Мајке Параскеве који је у обнови је добро дошла и може се уплатити на жиро рачун: С.П.Ц. О. Шидски Бановци, 2500009-1102053229
(Адико банка Хрватска) ИБАН  HR 33 2500 0091 1020 5322 9.

Извор: Епархија сремска