Обнова Краљевог конака

Обнова Краљевог конака
Обнова Краљевог конака
Обнова Краљевог конака
Обнова Краљевог конака

На Духовски понедељак, 1. јуна 2015. године, у манастиру Свети Прохор Пчињски одржана је трећа по реду седница Одбора за обнову Краљевог конака, којом је председавао председник Одбора г. Томислав Николић, председник Републике Србије.

Приликом посете председника Републике Пчињском округу, одржана је и седница Одбора. Окупљени чланови, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом врањским г. Пахомијем, уприличили су у манастирској порти срдачну добродошлицу председнику Николићу, првом челнику државе после краља Петра Првог који је посетио ову велику светињу. У пратњи Председника Србије, био је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Дивковић.

Пре седнице, г. Председник се поклонио моштима Преподобног Оца Прохора и обишао Краљев конак у обнови. Председнику, као и осталим члановима Одбора, представљени су грађевински и финансијски извештаји све четири фазе обнове конака, односно завршених грађевинских радова и оних који тек треба да уследе.

Председник Николић рекао је да није задовољан динамиком сакупљања средстава и динамиком рада, али, исто тако је истакао да ни временски услови нису дозволили да све тече по одређеном плану и програму. Такође је изјавио да ће око манастира бити изграђен противпожарни пут и сређена путна инфраструктура. Додао је и то да се очекује да ће конак бити покривен крајем овог месеца, а потом ће уследити унутрашњи радови. Да би се ова велика светиња довела до нивоа који заслужује, Председник је истакао да је потребно још 40-50 милиона динара.

Епископ Пахомије је захвалио Председнику што се прихватио да поред свих дужности буде и председник Одбора за обнову конака. Епископ је такође захвалио и Држави која, упркос свим невољама, брине и обнавља своја језгра духовности и културе, као и свима осталима - јавним предузећима и појединцима - донаторима који су помогли досадашње радове на обнови конака, наводећи да је у обнову до сад уложено око 20 милиона динара, демантујући тиме дезинформацију која се појавила у јавности - да је до сада уложено око 80 милиона динара. Наведена цифра је отприлике износ који ће покрити целокупну обнову конака Краља Петра Првог, напоменуо је Епископ.

Након завршене седнице председник Томислав Николић и Његово Преосвештенство Епископ Пахомије обишли су спомен-костурницу у Сурдулици.

Извор: Епархија врањска