Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски

Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски
Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски
Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски
Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски

На иницијативу Епархије врањске, манастира Прохора Пчињског и Завода за заштиту споменика културе из Ниша 2005. године започет је рад на зидном сликарству манастира Прохора Пчињског.

Те године мр Драган Станојевић, сликар-конзерватор и рестауратор Републичког завода за заштиту споменика културе је са екипом стручњака (конзерватора, историчара уметности и хемичара) извршио потребна истраживања и анализу стања свих зидних слика у храму. На основу резултата истраживања почетком 2006 године урадио је Пројекат конзервације, рестаурације и презентације зидног сликарства, а у Јуну Министарство културе Републике Србије издвојило је средства да се започне реализација Пројекта. Започети су врло комлексни радови на консолидацији два најстарија очувана слоја фресака (XIV и XV век) у делу цркве Краља Милутина, односно олтару. Истовремено су започети конзерваторски радови и на сликарству из ХVI века у параклису Свете Богородице. Током две кампање (2006. и 2007. год.) Изведени су комплетни конзерваторско-рестаураторски радови у олтару (II, III и IV зона), укључујући и зидне површине без живописа.

На сликарству прве зоне и зоне цокла, као и у параклису Свете Богородице спроведени су готово сви санациони радови, али рестаураторски - нису, док је параклис Светог Прохора, као најкомплекснији проблем, остављен за касније, а изведени су само основни превентивно-конзерваторски радови. Нажалост, после тако успешно изведених радова (2006/2007. године) где је процентуално било изведено преко 70% свих предвиђених интервенција, дошло је до застоја у финансирању завршетка овог веома значајног пројекта све до ове, 2019. године, када је Министарство културе одобрило средства за финансирање довршетка

Пројекта. Завод за заштиту споменика културе – Ниш је на основу тога расписао тендер на којем је посао добила фирма РЕСКОН из Београда (Драган Станојевић) и са њом је склопљен уговор за завршетак радова на конзервацији, рестаурацији и презентацији зидног сликарства у олтарском простору, у капели св. Богородице и у параклису Светог Прохора. Овај део посла започет је почетком јуна и окончан крајем августа 2019. године.

Дана 30.08.2019 у манастиру Светога Прохора Пчињског одржан је састанак Његовог Преосвештенства Епископа врањског господина Пахомија са представницима Републичког завода: др.Светланом Пејић, Војином Николићем и Владимиром Булајићем, као и са представницима регионалног завода за заштиту културе из Ниша: директорком Љиљаном Берић и архитектом Милом Вељковићем, поводом завршетка радова на Пројекту конзервације и рестаурације зидног сликарства у Храму Светога Прохора Пчињског. После разгледања и објашњења Мр. Драгана Станојевића, закључено је да су радови изведени стручно и квалитетно.

Извор: Епархија врањска