Обновимо светињу Ваведења Пресвете Богородице у Паљи

У селу Паља, удаљеном педесетак километара од Сурдулице, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице за који се не зна тачно када је подигнут и ко га је подигао. Сматра се, по предању, да потиче из IX века (тачније 818. године), а обновљен у XIII веку. Мештани кажу да су га подигли Немањићи, а бугарски егзархисти дозидали припрату крајем XIX века, тачније после Берлинског конгреса 1878. године. Лежи на 950 метара надморске висине, на левој обали реке Јерме (Паљевице).

Храм је једнобродан, са олтаром, две бочне апсиде полукружног облика и припратом. Најстарији део цркве је покривен каменим плочама, а припрата и бочне апсиде ћерамидом. Фрескописан је, а на спољном зиду се налазила дрвена плоча исписана старословенским језиком. Што се фрескописа тиче, Бугари су, градећи припрату, премалтерисали врло вредне средњовековне византијске фреске и на новом малтеру насликали нове врло ниског квалитета. Манастир се сам издржавао, током историје био је и мушки и женски манастир, а монаха је у њему било до Балканских ратова. После I светског рата у њему нема више монаха, и такво стање остаје до данас.

У његовој близини се налази и извор за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу воду, а нарочито помаже код болести очију. Једни овај извор зову извор Свете Петке, док га други називају извором Светог Саве, а трећи извором Пресвете Богородице. Народ овог краја, према предању, прича да је манастир једанпут посетио и Свети Сава, и то 1236. године када се враћао из Цариграда и ишао у Бугарску да саопшти Бугарима да је за њих од Никејског патријарха издејствовао патријаршију. Овде постоји и старо гробље, које је подељено. На једној страни је мушко, а преко реке, на брду налази се женско.

Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње: на Светог пророка Јеремију (14. маја), на Светог пророка Илију (2. августа), и на Успеније Пресвете Богородице (28. августа).

По вољи Божјој, молитвама Пресвете Богородице и благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Пахомија, почела је 2006. године обнова древног манастира Ваведења Пресвете Богородице у Паљи.

Манастир је тада био у врло лошем стању, остао је без монаштва, а срушени су и уништени манастирски конаци. Сама црква је скоро сасвим била руинирана: зидови су пуни влаге, кров је прокишњавао, на прозорима није било стакала... Али, Богу хвала, као што ниједно зло не бива до века, тако је прошла и трагедија манастира Паље и, ево, у наше време почела је његова обнова.

Најпре су урађени пројекти, и то: пројекат рестаурације и конзервације храма, пројекат изградње конака и пројекат уређења целокупног манастирског комплекса. Све пројекте је урадио Завод за заштиту споменика културе из Ниша.

Године 2006. најпре су извршена археолошка ископавања у самом храму и са спољне стране. Ископавања су радили археолози Завода за заштиту споменика културе из Ниша. После тога су започели радови на самом храму и манастирском конаку. Што се храма тиче, урађен је дренажни прстен око њега, затим је обновљена припрата, урађен полукружни бетонски кров на припрати и избетониран под цркве. Што се конака тиче, започет је нови манастирски конак, и то на темељима старог, првобитног конака који је пао. Озидане су подрумске просторије и потребно је још да се уради плоча.

Године 2012. настављени су радови на обнови манастирске цркве. Захваљујући донацијама Зорана Јовева из Паље (махала Шарчеви) и његових пријатеља из Београда најпре је полукружни бетонски кров на припрати покривен ћерамидом, а затим је урађена целокупна столарија од пуног храстовог дрвета.

И ове 2013. године наставили смо радове на унутрашњости цркве, такође захваљујући несебичној помоћи Господина Зорана Јовева. Господин Петар Милентијев из Београда, а родом из Клисуре донатор је новог иконостаса, а Господин Драган Јордановић из Сурдулице подне керамике. Како је храм у Паљи у веома лошем стању, приликом извођења радова долази до нових непланираних послова и трошкова који превазилазе финансијске могућности наших донатора.

Пошто наша Црква и наш верујући народ у јужном делу Србије живе у тешким условима, ми нисмо у могућности да сами довршимо ово велико богоугодно дело, али се, на првом месту, уздамо у помоћ Божју и заступништво Пресвете Богородице и свакако у Вашу помоћ и помоћ благочестивог православног народа не само из Србије, већ широм света, како бисмо ово велико дело учинили. Верујемо и знамо да још увек има добрих људи и људи добре воље који желе да помогну, а нарочито људи овог шопског краја где је верски живот некада био врло јак. О томе нам сведоче многе светиње овог краја које су до данас опстале, а које смо ми обновили како бисмо наставили дела наших предака. Ту су црква Свете Тројице у Клисури, архангела Гаврила у Колуници и Стрезимировцима, а ускоро би, ако Бог да, требала да почне и обнова цркве Светог Николе у Кострешевцима.

Свим приложницима који помогну обнову манастира желимо сваки благослов Божји и молитвену заштиту Пресвете Богородице и изражавамо велику благодарност Цркве и православног народа у епархији врањској. Имена свих приложника који помогну обнову манастира биће уписана у спискове који ће се читати на свакој Светој Литургији како за њихово здравље и напредак у животу, тако и за здравље и напредак њихових најмилијих и покој душа њихових преминулих предака и сродника.

Своје прилоге за обнову манастира Паља можете послати на жиро рачун: Комерцијална банка АД филијала/експозитура Сурдулица, динарски жиро рачун: 205-77127-52 и девизни жиро рачун: 542700-С8-1246452499.

Извор: Епархија врањска