Обновљен храм у Босанској Бојни

Храм Преобажења Господњег у Босанској Бојни, Аово подигнут прије 1858. године, освећен 1883. године у бунама и ратовима страдао четири пута: изгорео 1858. и 1875. године, тешко оштећен 1941. и 1992-1995. године.

На дан Преображења Господњег у поподневним часовима у Босанску Бојну повратничко село у општини Велика Кладуша слио се већи број људи из Бојне, Глинице, Стабанџе, Зборишта и других мјеста, али сада са другим обиљежјима јер већина њих сада живи у другим мјестима бивше Југославије и по свијету.

У седамнаест часова дочекан је Епископ бихаћко-петровачки Господин Хризостом, након чега је уз саслужење већег броја свештеника освештао обновљени храм Преображења Господњег у Босанској Бојни.

Одликовани су добротвори овог храма људи који нису жалили себе да помогну да се овај храм обнови, а протонамјесник Карађорђе Дерајић одликован је чином протојереја.

Након освећења храма уприличена је Трпеза љубави на којој се Епископ захвалио свим добротворима, те говорио о повратку у ово најзападније мјесто наше Епархије бихаћко-петровачке, о значају Босанске Бојне за нашу цркву, те је казао ; „ Живот нас носи у друге крајеве да тамо радимо и зарађујемо за живот, али ми треба да знамо одакле смо и ко смо, а не да нас вјетрови као лист разносе по великим градовима и да незнамо гдје су нам коријени и одакле потичемо".
На крају је књижевник Бранко Летић прочитао своје прозно дјело о традиционалном зборовању код Аовачке цркве, ово дјело је многима измамило и сузе из очију.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка