Обновљен још један храм у Далмацији

Обновљен још један храм у Далмацији
Обновљен још један храм у Далмацији
Обновљен још један храм у Далмацији
Обновљен још један храм у Далмацији

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 23. октобра 2016. године свету архијерејску Литургију у месту Пољица, код Задра. Велику радост овога дана представља мало освећење обновљеног храма Рођења Пресвете Богородице.

Епископ Фотије том приликом је захвалио свима који су помогли обнову, а посебно општини Врси. -Ми се сабирамо сваке недеље и празником да прослављамо централни догађај наше вере, а то је Васкрсење Христово. Свети олтар у тренутку Литургије симболише гроб из кога је Христос васкрсао и то је тајна коју ми благовестимо на свакој светој Литургији. Верујемо у свеопште васкрсење које људском животу даје пуноћу и смисао, рекао је Владика.

Он је додао да гроб није последња реалност за човека, већ је то васкрсење са којим долази и Страшни суд који ће праведницима донети благословено место у вечности. -Зато смо позвани да се угледамо на добре људе и светитеље, као што су данас празновани Свети Оци VII Васељенског Сабора који су нам утврдили догмат о икони Христовој. Теологија иконе је вера да се Христос оваплотио и постао реалан човек у свему сличан нама, осим у греху и да је Он распет на Велики петак, а трећег дана устао из мртвих и тиме даровао свим људима веру у свеопште васкрсење. Данас нам мир треба више него било шта друго, треба нам међусобна братска љубав без обзира да ли смо православне или друге вере, јер у вечности нема места за оне који мрзе, већ само за људе чије је срце испуњено љубављу према ближњима и Господу, рекао је епископ Фотије.

На крају свете Литургије епископ Фотије посебно је захвалио свима који су допринели обнови овог светог храма, прилогом или молитвом. Грамате захвалности додељене су начелници општине Врси гђи Сандри Вукић, доначелнику г. Мариу Радобуљцу, г. Јовану Пољаку и г. Милораду Маринковићу.

Извор: Епархија далматинска