Обновљена црква Светог Јована у Боричју

БоричјеЊегово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недељу, уочи празника Рођење Светог Јована Крститеља, Свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу у селу Боричје у Пиви.

Током Свете архијерејске Литургије, у којој су Преосвећеном Владици Јоаникију саслуживали јереј Миодраг Тодоровић, свештеник архијерејског намјесништва никшићког и мјесни парох јереј Жељко Ројевић, обављено је мало освећене обновљеног храма Светог Јована Крститеља. У празничном сабрању и храмовној слави окупио се вјерни народ овог крају и већи број оних који су поријеклом везани за Боричје, а сада живе у другим крајевима Србије и Црне Горе. Честитајући им сабор и празник Рођења Светог Јована Крститеља у чију славу је подигнута ова црква, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је говорио о догађају рођења Претече и Крститеља Господњег Светог Јована.

- Прослављајући рођење Светог Јована Крститеља подсјећамо се оних дивних страница из Светог јеванђеља Божијег у којем је записана повијест о рођењу Светог Јована Крститеља. Како биљежи Свети јеванђелист Лука Свети родитељи Јованови пророк Захарија и Јелисавета задуго не бјеху имали дјеце. То је за свете супружнике било не само тужно и болно, него се у та давна времена бездјетност сматрала казном Божијом. Међутим, Господ је припремао пророка Господњег кога ће послати у овај свијет, па су Свети пророк Захарија и Света Јелисавета добили Светог Јована, по благодати Божијој и силом и дејством Духа Светог, у поодмаклим годинама када више нијесу године за рађање. Како каже једна црквена пјесма: „Када Бог хоће побјеђују се закони природе", а Свети Јован Крститељ је назначен од промисла Господњег да буде претеча Христов, да буде онај који ће проповиједати Јеванђеље о доласку сина Божијег, казао је Преосвећени владика Јоаникије. Он је додао и то да се Свети Јован испунио Духа Светог и свјетлости Божије још у утроби своје мајке, када је Пресвета Богородица, која је већ зачела Христа Господа и Спаситеља свијета, поздравила своју рођаку Јелисавету, а, како каже Свети јеванђелист Лука, „Тада заигра дијете од радости у утроби Свете Јелисавете."

- Свети Јован Крститељ се испунио радости и Духом Светим још у утроби матере своје, када је осјетио долазак Сина Божијег и Спаситеља свијета Господа Исуса Христа. И тада Света Јелисавета рече, надахнута Духом Светим: „Откуда то да мати Господња дође к мени?" Кажу свети тумачи ријечи Божије да је ово сами Свети Јован Крститељ, преко уста своје мајке, тако благовијестио о Сину Божијем и о Пресветој Богородици. Отац његов, Свети Захарија који није повјеровао да ће добити сина када му је јавио анђео Господњи цијело вријеме је био нијем, одузела му се ријеч све до онога дана док се није родио Свети Јован Крститељ да потврди промисао Господњи и промисао Господњи о његовом имену, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Црква Светог Јована Крститеља, трудом и љубављу мјештана Боричја, изграђена је 1885. Последњих деценија овај храм је био прилично запуштен. Његову недавну обнову покренуле су и помогле садашње генерације Јоковића, Мићановића, Кецојевића и других братстава, поријеклом из овог мјеста, који ће се потрудити да обезбиједе средства и за унутрашње уређење цркве.

Храмовна слава прослављена је свечаном литијом и ломљењем славског колача, који је за овогодишњу прославу припремио г.-дин Владимир Јоковић из Никшића. Потом је уприличена трпеза љубави са које је, у име Црквеног одбора, добродошлицу пожелио Владислав Јоковић. Он је искористио прилику да захвали свима који су помогли обнову цркве, а најзаслужнијим дародавцима су уручене захвалнице.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка