Oбновљенa цркву Вазнесења Господњег у Трпињи

Oбновљенa цркву Вазнесења Господњег у Трпињи

У месту Трпињи код Вуковара у суботу, 22. октобра 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан освештао је генерално обновљену цркву Вазнесења Господњег која је по завршетку радова поновно засијала лепотом њезине каснобарокне архитектуре. Најстарији запис о месту Трпиња датира из 1329. године а Срби су је населили у времену од 1527. до 1573. године. Прва зидана црква датира из 1753. године а исту је освештао пакрачки епископ Софроније Јовановић. Парохија Трпиња данас има 420 домова с 1100 православних житеља.

Пре почетка свете Литургије епископ Лукијан извршио је освећење светог храма где се молио да Господ пошаље Пресветог Духа свог да освети овај храм и учини га местом пребивања славе Божије. Током чина великог освећења храма, Преосвећени владика Г. Лукијан је у Часну трпезу трпињског олтара положио делиће моштију светог великомученика Лазара Косовског.

Освештању храма и Литургији, поред великог броја верника, присутвовао је начелник општине Мирослав Палић с сарадницима. Епископ Лукијан је у току богослужења протонамесника Сашу Кузмановића рукопроизвео у чин Протојереја. Додељене су и грамате и захвалнице онима који су својим трудом и прилозима помогли обнову храма.

После доделе захвалница верном народу се обратио преосвећени господин Лукијан следећим речима: - Радостан сам што освећујемо овај обновљени храм данас. Показали сте вашу веру и вашу снагу да у овим временима и у овој економској кризи када наши људи једва састављају крај с крајем обновите овако лепо ваш свети храм и ову кућу Божју. У сваком месту наше Епархије се нешто обнавља, гради и ради. Наша Епархија је најмања епархија у нашој помесној Цркви територијално, најмања је и по броју наших верника. Нас има ко у једном Шиду или у једној Бачкој Паланци - око 30 хиљада, а у сваком том граду има само 6 или 7 свештеника, а ми имамо 38 свештеника 5 ђакона и 2 свештеномонаха. Ми смо жива Црква, евхаристијска Црква,  дакле не само што се обнављају грађевине, редовно се служе света богослужења, народ се причешћује и учествује у Литургијским сабрањима.

Црквена општина је приредила послужење за све верне у црквеној порти, а а свечани ручак за господина Епископа и свештенство те бројне званице одржао се у Борову у ресторану „Галеб“ где се протојереј Саша Кузмановић захвалио Епископу Лукијану на указаној части и на указаном поверењу.

Извор: Епархија осечко-пољска