Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица

Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица
Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица
Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица
Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 2. јула 2018. године, на дан Светог апостола Јуде, свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Саслуживали су архимандрит Мирон Вучићевић, парох даљски јереј Милош Кузмановић, парох трпињски јереј Марко Шукунда и ђакон Предраг Јелић.

У својој беседи Преосвећени Владика се обратио верном народу: -Драга браћо и сестре, благодаћу Духа Светога сабрани у овој нашој светој обитељи Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини, овом Литургијом смо управо обновили једну стару традицију која је овде била. Људи из Даљ Планине и околних места окупљали су се овде на дан светог апостола Јуде. На дан светог апостола Јуде овде је било велико невреме и тада су се људи заветовали да ће на тај дан бити служена света богослужења у Даљ Планини. Људи су ту долазили, сабирали се, узносили молитве Богу.

Епископ је сабранима упутио и речи поуке подсетивши их да наш свакодневни живот  треба да се темељи на Јеванђељу: -Свети апостол Јуда је један од дванаест апостола, апостол који нас поучава да чинимо добра дела, јер вера без добрих дела је мртва. То значи да увек треба да бринемо о својим најближима и да живимо онако како нам то Свето Јеванђеље сведочи, а то је да нахранимо гладнога када га сретнемо, жеднога да напојимо, а нагог да оденемо. У данашњем времену непрестано сусрећемо такве људе а ми пролазимо поред њих као да они не постоје. Морамо се увек сећати тих људи јер тиме се потврђује наша вера.

Поучивши народ Живом Речи владика Херувим је народу поверио своје наде у светлу будућност ове обитељи: -Ево, Боже здравља, данас обнављамо ту традицију коју су наши дедови и очеви имали у овој светињи и сваке следеће године на овај дан ће бити служена Литургија у спомен на тај догађај. Надам се да ће Бог дати милости, излити благодат на ову свету обитељ, да се она умножи и да овде заживи братство које ће бити светионик наше вере на овим просторима. Радујем се што смо овде окупљени, надам се да ћемо се овде и даље окупљати сваког празника и сваке Литургије.

Након службе, евхаристијска радост продужена је трпезом љубави која је овим поводом уприличена у манастиру.

Извор: Епархија осечко-пољска