Обновљива енергија Студенице

Обновљива енергија Студенице

Пуштена у рад мини-хидроцентрала на реци Студеници. Пре 825 година жупан Стефан Немања (преподобни Симеон) је на месту које је било, по речима Св. Саве, „пусто ловиште зверова“ почео да гради врт Богородице Добротворке. Овај дивни врт сви знамо као Манастир Студеницу. После првог игумана Игњатија, долази други Дионисије, а за њим трећи игуман – Свети Сава.

Од тада па до данас Богородичин врт је прошао многе обнове. Почев од обнове коју је спровео Св. Краљ Урош (1243-1276) улагани су стални напори да се „свето место ово“ одржи. Игуман Константин 1758. године пише: „Обнови се град“ (тј. Манастир Студеница). У новије време, 1961. год. обнову почиње отац Јулијан (Кнежевић) а наставља игуман Јован (Младеновић), сада Епископ шумадијски.

Оно што једни започну други настављају. Ако се и чини да је нешто заборављено, време то демантује новом обновом. Тако је било и са хидро-централом. Идеја за њу постојала је почетком 20. века. Године 1927. је урађен пројекат који није реализован. Тек 1959. почела је са радом мала централа која је радила до 1971. године, када је демонтирана и угашена.

Обнављање ове, манастирске централе (чија је снага око 90 киловата) трајало је од 2004. до 2011. године, када је свечано пуштена у рад.

Свечаности пуштања у рад мини-хидроцентрале присуствовали су представници Председништва Србије, министарстава Владе Републике Србије, руководство Електропривреде Србије и многи донатори, међу којима су се, својом помоћи овом пројекту, издвојили:министарства Владе Републике Србије, амбасада Краљевине Норвешке која је донирала електро опрему за електрану, и многа привредна друштва, приватне фирме и појединци.

Његово Преосвештенство, Владика жички Хризостом је освештао објекат уз симболично полагање камена у темељну плочу чесме у склопу хидроцентрале „Студеница“.

Игуман Тихон рекао је на овој свечаности да мала ХЕ представља продужетак ктиторске делатности многих добрих људи који су допринели да се српске светиње као што је Студеница сачувају и одрже кроз векове. Такође је рекао да постоје планови да се у блиској будућности изгради постројење за пречишћавање и одвођење отпадних вода Манастира и његове околине.

Саветник у Министарству инфраструктуре и енергетике Петар Шкундрић је истакао да је посебно важно што је благодат коју даје природа искоришћена на најбољи начин управо на месту где је крајем 12. века српски владар Стефан Немања подигао ову Свету задужбину као споменик културе и духовности српског народа.

Ова свечаност је била и прилика да Владика Хризостом уручи орден Светог Саве другог реда предузећу „Хидроелектране Ђердап“ из Кладова за изузетно залагање при изради овог објекта, а коју је у име овог привредног друштва примио директор Драган Станковић (на слици изнад).

Рад мини хидроцентрале неће реметити живот у реци, јер је приликом изградње планирана и рибља стаза како би се пастрмке, којима иначе река обилује, несметано могле кретати узводно и низводно. Ова централа задовољава највише еколошке критеријуме, а уз то је скоро невидљива јер вода тече подземним цевима да би се после једног километра вратила у реку Студеницу. Ово је прва завршена мала електрана овакве врсте у Србији.

Извор: Православље