Обраћање Генералном секретару Организацијe уједињених нација, Организацији уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) и председницима држава

Писмо са ванредне заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора упућено председницима Руске Федерације, Кине, Грчке, Кипра, Шпаније, Словачке и Румуније, као и генералном секретару Организације уједињених нација и генералном секретару Организације уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО), преносимо у целини:

„ Године 1999. српски народ на Косову и Метохији је прихватио присуство међународне заједнице као начин да се оконча сукоб трагичан за Србе, Албанце и све који су живели у тој покрајини. Следствено томе, највећу одговорност за стање у тој покрајини од тада па до данас сноси управо међународна заједница. 

То своје поверење у међународну заједницу и њену вољу и способност да уведе и одржи ред и правду, српски народ у овој покрајини је од 1999. године до данас платио ценом од неколико стотина хиљада изгнаника, хиљадама убијених и киднапованих и преко стотину и педесет срушених и тешко оштећених цркава и манастира.

У овом тренутку међународне снаге и институције на Косову и Метохији, противно свом мандату, међународном праву и свакој Божјој и људској правди, прете да – напуштајући статусну неутралност и de facto делајући за рачун екстремних претензија самопрокламоване власти у Приштини – укину и последње остатке слободе српском народу у овој покрајни у којој он живи близу два миленијума и која представља извор српског народног бића.
Апелујемо на Вас лично и молимо да спречите нову ескалацију насиља и неправду које се спремају, и да помогнете да се криза решава већ започетим преговорима и мирним путем, у чему смо Српска Православна Црква и ми лично спремни да на сваки начин помогнемо, и да се предупреди трагедија чије би последице могле далеко да превазиђу оквире нашег региона.”