Обраћање Патријарха српског г. Павла Генералном секретару Уједињених нација и његовим представницима у Босни и Херцеговини

Његова Светост Партијарх српски Г. Павле, упутио је данас писмо господи: Кофију Анану Генералном секретару Уједињених Нација, лорду Педију Ешдауну Високом представнику Уједињених Нација за Босну и Херцеговину и генералу Вирџилу Л. Пакету команданту СФОР-а у Босни и Херцеговини у коме са дубоким жаљењем констатује збуњујуће догађаје који су се десили у време божићних празника 9. и 10. јануара 2004. године на Палама.

Тада су војници СФОР-а са образложењем да врше акцију хватања лица осумљичених за ратне злочине и њихових саучесника , у ноћи између 10. и 11. извршили претрес тамошње цркве, као и станове свештаника на Палама, приликом чега је узнемирено не само свештенство Српске Православне Цркве него и недужни народ који живи на Палама. У писму Патријарха Павла између осталог се наглашава:

"У овом времену после тешког и крвавог рата на овим просторима, наше свештенство и народ жељно су чекали дане и године мира и спокоја. Овакве неумесне и грубе акције СФОР-а, ни у ком случају не доприносе стварању климе разумевања и толеранције на овим просторима, већ узнемиравају српски православни народ и вређају његова верска осећања, достојанство и сигурност.

Молимо Вас да учините све што је у Вашој моћи, да се овако нешто више не понови, како наше свештенство и српски православни народ не би војнике СФОР-а доживљавали као своје непријатеље, већ као људе добре воље и добрих намера, који се брину за очување мира до кога нам је свима стало", стоји у писму Патријарха српског упућеног Генералном секретару Уједињених Нација и највишим представницима ове светске организације задуженим за Босну и Херцеговину.