Обраћање поглаварима Православних Помесних Цркава и осталим Црквама и верским заједницама и организацијама

Писмо са ванредне заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора упућено поглаварима аутокефалних Православних Цркава, као и првојерарху Римокатоличке Цркве, Архиепископу кентерберијском, генералном секретару Светског Савета Цркава и генералном секретару Конференције Европских Цркава, преносимо у целини:

„Као што је познато Вама и свима, после бомбардовања Србије и Црне Горе (1999. године) и погрома на Косову и Метохији, извршеног од стране албанских терориста (2004. године), порушено је преко 150 православних храмова на Косову и Метохији, протерано неколико стотина хиљада православних Срба, од којих се до сада само незнатан број вратио на своја вековна огњишта.

У ове наше дане надвила се нова непосредна опасност за мир и безбедност на Косову и Метохији. Наиме, у циљу заокружења од Албанаца једнострано проглашене независности Косова, супротно важећој резолуцији Уједињених нација број 1244, спрема се ново насиље над Србима, нарочито у северном делу Косова, прекидом његове везаности за матичну Србију.

Ако би се, не дај Боже, то догодило, и то уз помоћ КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, задужених од Уједињених нација и од Европске заједнице за мир и за безбедност свих на Косову и Метохији, то би несумњиво проузроковало коначно етничко чишћење православних Срба и других неалбанских заједница са овог простора, који је представљао и представља срце државе Србије, наше Цркве и нашег православног српског народа.

Са тог разлога, умољавамо Вашу Свесветост за молитвену помоћ Вас и Вашег благочестивог народа, као и да учините све што је у Вашој моћи да се заустави ово насиље и помогне свима одговорнима у свету, како би се мирним путем и преговорима изнашли путеви разрешења и разума за праведно превазилажење трагичне кризе, која дугорочно угрожава мир на Балкану и у Европи.”