Очекује се да пољске радње буду отворене сваке друге недеље

Пољски Парламент намерава да ограничи трговину недељом. Пододбор за тржишни рад и трговину одлучио је да се убудуће супермаркети и тржни центри буду затворени сваке друге и четврте недеље у месецу. Потпредседник владе и министар финансија Матеус Моравјецки назвао је ову законску иницијативу „добрим компромисом“. До сада су у Пољској недељом радиле све продавнице, само су о државним празницима морале бити затворене. У мањим трговинама у којима власник лично стоји за касом, дозвољена је трговина о празницима и за њих нови законски предлог неће важити.

Коначна одлука у Парламенту очекује се још ове јесени. Синдикат „Солидарност“ је већ 2016. године уз подршку Католичке Цркве прикупио пола милиона потписа за потпуну забрану трговине недељом. Наравно да има и оних странки који се противе ,као што је Либерална странка.

Пољски католички бискупи се залажу за потпуну забрану трговине недељом: „Нерадна недеља је основно право које има да ужива сваки човек и сваки радник“, речено је у бискупској конференцији ове Цркве. Црква је позвала синдикате и католичке организације за „недељни мир“.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)