Од Манасије до Бача

Царичин град, манастир Манасија, град Бач са околином, Рајачке пивнице и Смедеревска тврђава су у Бразилији прелиминарно уврштени у културна добра која ће бити номинована за упис на Листу светске културне баштине при Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

Прелиминарна листа је усвојена током 34. заседања Комитета за светску баштину Унеска, у главном граду Бразила, где делегацију Србије предводи министар културе Небојша Брадић.

За културна добра која су на прелиминарној листи прикупљена је документација у складу са критеријумима које је овај Комитет и утврдио.

На основу те документације, за сваки предлог се ради тзв. номинациони досије.
Министар Брадић је за време заседања Комитета у Бразилији, коме присуствује више од 1.200 делегата, искористио прилику да представи споменике Србије који су уписани на Унескову листу светске културне баштине, као и публикацију „Светска баштина - Србија", која на репрезентативан начин представља домаће споменике културе.

- Представљање наших културних добара са листе Унеска посебно је значајно у овом тренутку, јер се наша земља кандидовала за место члана Комитета за светску баштину за период од 2011. до 2015. - рекао је министар Брадић у изјави Тањугу.

Заседање Комитета за светску баштину Унеска, одржава се у Бразилији од 25. јула до 3. августа.

Комитет је најпрестижније тело које се бави питањем заштите културне и природне баштине од изузетне универзалне вредности.

Комитет чине Аустралија, Бахреин, Барбадос, Бразил, Камбоџа, Народна Република Кина, Египат, Естонија, Етиопија, Француска, Ирак, Јордан, Мали, Мексико, Нигерија, Русија, Јужна Африка, Шведска, Швајцарска, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати.

Извор: Новости