Од памтивијека је мјера љубави – мјера послушања

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 24. јануара 2009. године са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дуљево.

Тумачећи ријечи Светог апостола Павла Браћо, покоравајте се једни другима у страху Божјем, Владика је у архипастирској бесједи рекао да је тајна послушања својство Самога Бога. «Зашто? Зато што је Бог љубав. Љубав је Бог, љубав је Син, љубав је Дух Свети. Свесвета и животворна Тројица има за својство љубав као унутарњу силу која се открива и јавља овоме свијету у коме се ми рађамо, и на којој почива овај свијет», казао је он.

«Свеукупна Божја творевина је плод Божанске љубави. На послушности и узајамности - што значи на љубави која је уткана у свему видљивом и невидљивом - почива овај свијет. На томе се гради и људски живот, и људско биће», објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

«Од памтивијека је мјера љубави - мјера послушања. Што је дубље послушање, то је и дубља љубав. Тамо гдје нема љубави, нема ни послушања. То је духовни закон, закон Божанског бића, а онда и закон свих оних бића која је Бог створио по Својој слици и прилици», рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да се та велика тајна открила у Тајни Христове Личности, у Његовом Рођењу и јавила се на ријеци Јордану приликом велике Тајне Богојављења. «Господ је послушао Оца Свога Небескога и родио се од Пресвете Дјеве. Пресвета Дјева је послушала глас архангела имајући бесконачну љубав према Господу, а тиме и послушање према Њему. Она је најсавршенији примјер у људском роду тог и таквог послушања и пунине љубави према Господу» рекао је Владика Амфилохије.

У току Свете службе Владика је у Свету тајну брака увео младенце Владислава и Јелену.

Извор: Митрополија црногорско-приморска