Одбори SOYA широм Аустралије прославили славу

Одбори SOYA широм Аустралије прославили славу
Одбори SOYA широм Аустралије прославили славу
Одбори SOYA широм Аустралије прославили славу
Одбори SOYA широм Аустралије прославили славу

Мелбурн - Чланови Српске православне омладинске организације (SОYА) и њихови гости у Мелбурну су 17. марта 2013. године свечано прославили своју славу - Светог Николаја Жичког. Домаћини славе за ову годину су били млади брачни пар Катарина и Синиша Бужанин. Ови млади људи су се и упознали кроз дружење у овој организацији. Милица и Бобан Савић, још један млади пар који је ушао у брачне воде у јануару ове године, преузео је домаћинство славе за следећу годину. Ово би могло да буде и почетак једног лепог обичаја да млади брачни парови буду домаћини слава у наредним годинама.

Свештеник. Милан, духовник SОYА-е из Викторије, топлим и бираним речима се обратио омладини и гостима. Његове речи и расположење гостију на слави су се стопили у предивну атмосферу, која се још само осети у најблискијим породицама. Овакви догађаји су подсетник свима колико је SOYA важна за нови нараштај Срба који одраста и живи далеко од своје отаxбине.

Сиднеј - И ове године свечано је прослављен Свети Николај Жички, заштитник српске омладине у Сиднеју и Аустралији. - Управо омладина, познавајући менталитет свог нараштаја, може да пронађе програме и начине који би омогућили да се пренесе огромно духовно наслеђе које имамо у нашој православној вери, специфичној у српском стилу и укусу, што зовемо Светосавље, поручио је свештеник Миодраг Перић.

Протекле недеље у цркви Свети Ђорђе у Кабрамати окупила се српска омладина да прослави своју крсну славу, светитеља Николаја Жичког, да се помоле Богу и да уживају у заједничкој трпези и дружењу са гостима, својим пријатељима и родитељима. Уз богослужење и свечани чин ломљења славског колача, срећну славу омладини пoжелели су свештеници Ђорђе Веселиновић из цркве у Кабрамати и свештеник Миодраг Перић из цркве Лазарице у Александрији. Насмејана и раздрагана омладина дала је посебно обележје српској духовности. И овог дана, толико важног у животу и раду омладинске организације SОYА, била је прилика да се упуте позиви и другим омладинцима да им се придруже у мисији љубави и очувања српске духовности и националне припадности.

- Задовољство нам је да и ове године, други пут по реду, обележимо и прославимо нашу омладинску славу, да прославимо нашег светитеља Николаја Жичког, рекао је домаћин славе и председник омладинске организације SОYА у Сиднеју, Предраг Сребро. - Поносни смо и срећни, нарочито након протеклих месеци када смо много радили да би се одржао веома успешан први Српски фестивал у нашем граду. И ово је на неки начин прослава свега што заједнички радимо, као и позив нашим омладинцима да нам се прикључе како би и даље радили и били још успешнији. Све што радимо у циљу је очувања наше вере и традиције на овим просторима. Веома добро се осећамо након сваког обављеног посла када видимо да се постижу позитивни резултати. Понудићемо нашим другарима могућност електронског информисања, тако да убудуће сви имају приступ информацијама, да могу да нам се придруже у било ком облику наших акција и рада. Ми смо свесни да сви уживају славећи своје славе у кући, али могли би да науче много више о својој култури, о Светосављу и о завичају, ако мало одвоје времена и посвете се својој припадности за своју будућност и за следеће нараштаје, истакао је Сребро.

О значају активирања млађих генерација у укупном животу српске заједнице Аустралије говорио је свештеник Миодраг Перић: - Наши млади су окупљени у православну српску омладинску организацију SОYА. Реч је о митрополијској организацији, с намером да се омладина укључи активно и организовано у живот и рад наше Православне Цркве и наше српске заједнице. Важно је да од младих дана постану део своје заједнице и да уз помоћ Цркве покушају да послуже што боље своме народу. Имамо у виду да већина наше омладине и наше деце, поготово рођене овде, нису много упознати са својом вером. Разлог је недовољно духовно образовање током протеклих година, које се одражава и на данашњу едукацију. Чињеница је да родитељи не доводе децу у српске школе и на веронауку, или је то нередовно. Ова омладинска организација би могла нешто да уради и на том плану. Управо они, познавајући менталитет своје генерације, могу да пронађу програме и начине који би омогућили да се пренесе то огромно духовно наслеђе које имамо у нашој православној вери, специфичној у српском стилу и укусу, што зовемо Светосавље. Ваљало би тим вредностима задојити нашу младу генерацију и те вредности пренети свим будућим генерацијама које стасавају на овим просторима тако далеко од завичаја. Ја не само да верујем, него знам да ће то ови млади људи успешно обавити, пошто постоји интерес и вера код омладине окупљене у организацији SОYА. Разумљиво је да наша деца овде живе живот пун обавеза са различитим и разноврсним интересовањима - школа, посао, спорт, мода, породичне обавезе, каријера и све остало што чини живот у Аустралији. Због свега тога многи наши млади људи нису чланови ове организације, али је битно да се одржи контакт, сарадња, да се срећу, разговарају и да заједно уче и преносе вредности Цркве и српске националне припадности. Све то ваља прилагодити времену у ком живимо, на пример, електронским комуникацијама, и тако обезбедити информације на уређеним интернет страницама да се понуде садржаји примерени њиховим потребама, годинама и пријемчивости, и које ће бити приступачне младима у било ком времену које њима одговара. Наравно и на нама, свештеницима, велика je одговорност. Не смемо гледати све тамним бојама, нити одговорност пребацивати на родитеље или услове. Ми једноставно морамо бити активнији и имати више слуха за потребе омладине, да им обезбедимо све што можемо, без обзира на све остале обавезе и посао са којима се свештеници сусрећу у раду у својим парохијама. Окупљања омладине су позитивна и лепа, али није то довољно. Жеља нам је да наше младе укључимо и у хуманитарни рад, да би следили обичаје и духовност нашег народа. Одувек су код нас биле познате акције помоћи људима којима је то требало. То су биле мобе, кад се помагало сиротињи, затим акције око задужбинарства, помоћ сиромашним студентима и слично.

- Верујем да ће наша омладина наћи начина да покрене акције у разним правцима које управо потичу из нашег народа, вере и културе, јер има много путева да се оживи и унапреди њихов рад. Најважније је да су они добри и вредни млади људи који желе да раде, само им треба дати праву подршку. Омладина има фантастичну позитивну енергију, имају идеје, одликују се неисквареношћу, нису истрошени и уморни, и зато их треба усмерити и одржати да наставе тамо где старији посустају, поручио је отац Миодраг.

Канбера - У недељу 17. марта 2013. године, у цркви Светог Саве у Фареру свету Литургија, на празник Светог Николаја Жичког, свету Литургију је служио свештеник Горан Чечез уз пратњу хора и верника. Као и прошле године, Удружење српске православне омладине из Канбере, SOYA, овог дана је прославила своју славу, Светог Владику Николаја Велимировића. После освећења и ломљења славског колача, отац Гора се осврнуо на живот и дело великог мислиоца, духовника и мученика Николаја, подсетивши на Владичин завет и аманет свим Србима: Да се српски народ обожи, сложи и умножи! Поменуо је Светог Николаја Охридског и Жичког као једног од молитвеника за нас пред Богом и истинског припадника Небеске Србије: - Његове молитве сигурно су великим делом усмерене за нашу омладину, јер је управо њима заједно са свима Србима, али и другима, био у потпуности посвећен његов земаљски светитељски подвиг и труд. У оно време, као и данас, Православно омладинско удружење имало је умногоме удела у црквеном и друштвеном животу Православља.

Присутним представницама Удружења отац Горан је пожелео да Свети Владика Николај увек измоли од Бога снаге и помоћи за свако њихово дело које сада чине, а посебно за велика дела која се очекују у будућности.

Председница Удружења Нада Станковић са члановима позвала је све присутне вернике на свечани славски ручак у сали при храму Светог Саве. Савез кола српских сестара Косовка девојка на челу са председницом Весном Стојановић и Царица Јелена при повереништву ЦО Свети Ђорђе, са председницом Радом Миљуш, потрудиле су се да помогну члановима Удружења SOYA при спремању славског ручка.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска