Одбрана Хиландара од великог шумског пожара

Одбрана Хиландара од великог шумског пожара
Одбрана Хиландара од великог шумског пожара
Одбрана Хиландара од великог шумског пожара
Одбрана Хиландара од великог шумског пожара

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: 11. август 2012. (23 часа) Како сазнаје Радио Слово љубве, око 22 часа на Светој Гори пала је јака киша, која би требало знатно да ослаби ватру, која је стигла до линије одбране Манастира Хиландара. Миливој Ранђић из Задужбине Хиландара каже да су монаси данас учествовали у Литији на чијем је челу ношена икона Пресвете Богородице која је остала неоштећена у великом пожару 1722. године. Молебан је служен на линији одбране од ватре, а Литија је са друге стране ишла и из бугарског манастира Зограф. Рано је за процене да ли киша може да угаси пожар, али ће олакшати посао ватрогасцима. Извор: Радио Слово љубве

Субота, 11. август 2012. (20 часова)

Света Епистасија (управа) Свете Горе затражила је јуче од Владе Грчке да, имајући у виду озбиљност и непредвидљивост пожара, без одлагања затражи хитну испомоћ од суседних земаља у виду ваздушних средстава за гашење пожара. Посебно је затражено да се позив упути Републици Србији за коју манастир представља колевку националног идентитета.

Бугарски монаси из светогорског манастира Зограф, који је такође потенцијално угрожен пожаром, одржали су прошле ноћи литију од свог манастира до хиландарског пристаништа Јовањица. На крају је служена Света литургија. Око пристаништа су смештени избегли монаси из келија које су у подручју пожара. Бугарски ватрогасци и ренџери који су из Бугарске пристигли на Свету Гору распоређени су на јужном делу фронта пожара, одакле и прети највећа опасност манастиру Зограф.

Субота, 11. август 2012. (17 часова)

Дуж линије одбране од пожара, целокупно братство манастира Хиландара одржало је литију, носећи део Часног Крста и икону Богородице "Утешитељке туге" и копију иконе Богородице Тројеручице. О повести иконе "Утешитељке туге" која је остала сачувана у катастрофалном пожару 1722. можете прочитати овде (линк)

Литија је застајала како би српски и грчки ватрогасци и радници, као и грчки војници који проширују противпожарни пут, целивали светиње. Благослов Пресвете Богородице је дао додатни подстрек људима који готово без прекида пожртвовано раде на одбрани Хиландара.

Субота, 11. август 2012. (9 часова) - Грчка војска је јуче ушла на Свету Гору. Данас је допремљено додатних 50 војних камиона. Министар за Македонију и Тракију Теодорос Караоглу је синоћ на састанку са игуманом Хиландара архимандритом Методијем пренео став премијера Самараса да је гашење пожара на Светој Гори сада приоритет у Грчкој због великог обима ватрене стихије и могуће угрожености манастира. На повратку са састанка, игуман Методије је био одсечен од манастира више од сат времена.

У току јучерашњег дана ватрогасци су добили на времену, јер се фронт пожара ширио више ка југу, у правцу хиландарског пристаништа Јовањица које тренутно није угрожено. 

Линију одбране манастира представља противпожарни пут у области Прото Неро који се налази на 1,5 км ваздушном линијом од Хиландара. У хиландарском сектору пута (део најближи манастиру) ватра је на 500 м од линије одбране. Треба имати у виду да је због конфигурације терена, реална раздаљина нешто већа од ваздушне удаљености и да ватра напредује различитом брзином у зависности од рељефа и растиња.

Процена ватрогасаца је да, уколико буду могли да раде на проширењу пута цео данашњи дан, ширина препреке ће бити довољна да заустави напредовање ватре ка Хиландару. Само гашење пожара је још увек немогуће јер је у средишту стихије огромна буктиња. У проширивању противпожарног пута, уз српске ватрогасце учествује 20 хиландарских радника и 20 грчких дрвосеча које су послали остали светогорски манастири. Очевици говоре да пут личи на авионску писту на коју би могао да слети мањи авион. Хиландарска противпожарна бригада састављена од 10 обучених монаха и искушеника такође је непрестано на линији одбране.

Један од кључних чинилаца у одбрани од пожара представља противпожарно језеро у области Прото Неро које је 2009. формирано у оквиру Општег плана Обнове Хиландара. Иако је већим дело окружено ватром, из њега се хеликоптером и камионима непрестано узима вода и тако знатно скраћује време потребно за допуну резервоара. Данас делују и 2 хеликоптера типа "Чинук" грчке војске и више авиона.

Сви радници који раде на обнови Хиландара а који нису ангажовани на одбрани од пожара, данас су изашли редовно на градилиште и раде по плану на обнови Великог конака. Хиландарски монаси такође одржавају редовна богослужења и врше своја послушања.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Обустављају се све поклоничке посете Хиландару. У осталим светогорским манастирима посете су још увек дозвољене. Хиландар није у могућности да прима посетиоце јер су сви смештајни капацитети попуњени. У овом тренутку у манастиру су смештени српски ватрогасци, грчки ватрогасци и радници и припадници грчке војске. Хиландар свима пружа смештај и исхрану.


Петак, 10. август 2012. (22 часа) - Грчки премијер Антонис Самарас прогласио је ванредно стање на Светој Гори. Министар за Македонију и Тракију, Теодорос Караоглу дошао је на Свету Гору. Међу осталима, састао се са хиландарским игуманом, архимандритом Методијем. Састанак је још увек у току. Свештена општина Свете Горе је наредила свим дрвосечама на Светој Гори да се придруже акцији проширивања противпожарних путева око Хиландара. Ватрогасно спасилачка екипа из Србије од свог доласка непрестано ради на обарању стабала и осигурању главне линије одбране.

Извор: hilandar.org