Одликован пољски архиепископ Пајсије

Одликован пољски архиепископ Пајсије
Одликован пољски архиепископ Пајсије
Одликован пољски архиепископ Пајсије
Одликован пољски архиепископ Пајсије

Његово Вископреосвештенство Пајсије, православни архиепископ пжемислски  и горлицки, одликован је Златним крстом за заслуге и допринос заштити националних и верских споменика културе, као и за социјалне и добротворне активности. Указ о одликовању и значку, одобрене од стране Председника Пољске од 6. маја 2017. године, уручио је заменик гувернера малопољског Јозеф Гаврон на седници Савета горлицке области.

Захваљујући на одликоваљу, архиепископ Пајсије је рекао: „Данас је велика част што примим Златни крст за заслуге. Одликовање ми је додељено прошле године, односно на 10-годишњицу моје архијерејске хиротоније, али то што се она уручује сада у време Часног поста 2018. године има утолико већу символику... Наиме,  ове године се обележава 100 година од проглашења независности Пољске. Нека Бог подари Републици и њеним грађанима снаге да се боре против зла и да сведоче о Васкрслом Исусу Христу... Одликовање представља израз уважавања свеукупних залагања Пољске Аутокефалне Православне Цркве на изградњи боље будућности наше земље...

Архијереј дела у верској области и изван ње. Нарочито треба нагласити и његов рад на чувању материјалног и нематеријалног културног наслеђа, као што су црквена музика, традиција певања или обнове прелепих цркава. Посебна пажња посвећује се спасавању црквених споменика и промоцији нашег региона кроз културу и традицију Православља... Архијереј такође проводи добротворне и социјалне  активности Православне Цркве у Пољској. “ Заменик гувернера Јозеф Гаврон је казао: „Нека Вас Божији промисао прати и у будућим   годинама живота“.

Честитке и захвалност на досадашњем раду, уз букет цвећа, исказала је ахијереју и заменица Сејма Републике Пољске Барбара Бартуш. Архиепископу је уз аплауз на одликовању честитао високи официр оружаних снага Пољске, а и други гости.

Извор: Пољска Православна митрополија (с пољског Инфо служба СПЦ)