Одржан 17. Јањски сабор

Јањски сабор Сваке треће недеље у липомирисном јуну код манастира Глоговац, удаљеног двадесетак километара од Шипова, одржава се надалеко чувен Јањски сабор. Тако је било и у прошлу недељу, где се на овој јединственој светковини Срба окупило више хиљада верника из Српске, Србије и дијаспоре.  Ни врела глоговачка котлина, смештена између планинског масива Горице и Љуше и температура од 31 степен није омела верујуће људе да присуствују Светој Литургији коју су служили Владика бихаћко-петровачки Г. Хризостом и осечкопољски Г. Лукијан. Неколико стотина верника имали су срећу да Светој Литургији присуствују у манастирској цркви посвећеној Великомученику Георгију. Осталих неколико хиљада су били на јањском сунцу у манастирском дворишту.

Међу верницима била је Десанка Максимовић (с поносом носи име велике српске пјесникиње) из Стројица код Шипова, која сваке године, обучена у јањску ношњу, долази на Јањски сабор. Каже да је за њу овај сабор велико надахнуће.

- Док год ме буде служило здравље и ноге, долазићу на Јањски сабор. Сваке године у вријеме одржавања светковине све своје обавезе поредам тако како бих могла доћи на сабор. Имала сам срећу да четири пута будем на сабору у друштву патријарха Павла. Ти сусрети су за мене најважнији и најљепши у животу - са усхићењем прича Десанка.

Слично говори и Петар Миловац из Липоваче, села на Јањској висоравни. Гази чича 78. годину. За њега је Јањски сабор нешто посебно и сваке године долази овде.

- Нашу цркву у Стројицама 1941. године запалише усташе, па смо због тога цркви долазили овдје у Глоговац. Ту смо се крстили, вјенчавали, причешћивали, крстили унуке... Овдје сам вјенчао свог кума и куму. Све то остало ми је у дубоком сјећању и то вријеме никада нећу заборавити. Никада нећу заборавити и одржавање првог Јањског сабора прије 18 година када је у Глоговац први пут дошао патријарх Павле. Сабор је нешто посебно за нас Србе са Јањске и Купрешке висоравни. То је мјесто гдје се окупљамо и бар једном годишње дружимо - прича старина Петар.

Да је Јањски сабор изузетна духовна манифестација потврђују и речи Владике бихаћко-петровачког Хризостома.

- Сваки Јањски сабор је свеколико доживљавање наше прошлости, свега онога што је прије нас било и што ће бити послије нас. Јањски сабор је сабор живих за покој душа и сјећање на оне који су прије нас саборовали, а нарочито за мученике јањске којих је на хиљаде побијено 1941. године од стране усташа. Значи ово је сабор славља, али и сјећања на те наше свете претке, који су се овдје у Глоговцу прославили и Глоговац прославили, јер да није њих било нико не би знао за Глоговац - рекао је Владика Хризостом.

Слично говори и Владика осечкопољски Лукијан, који је одушевљен овом светковином.

- Овај сабор је величанствен, јер на њега долази велики број верника. Ово је светилиште које надахњује и оплемењује сваког верника - рече Преосвећени Владика Лукијан.

Кум овогодишњег Сабора код манастира Глоговац био је Душан Малиновић са супругом Зором.

П.П.Азап

Извор: Епархија осечко-пољска