Одржан Епархијски савет Православне Епархије Ваљевске

Дана 19. фебруара 2009. године одржан је Епархијски савет Православне Епархије Ваљевске, у епархијској резиденцији - Трг Владике Николаја, у Новом Ваљеву. Епархијски савет је отпочео молитвом након које је Његово Преосвештенство Епископ Ваљевски Г. Милутин, изговорио поздравну и уводну реч. Епископ је позвао све присутне чланове савета, да у братској и хришћанској љубави, заједнички сагледају и анализирају годину која је иза нас и да трудољубиво донесу одлуке које ће бити од велике важности за будућност и живот Епархије Ваљевске.

У склопу дневог реда, извештај је најпре поднео секретар Епархије Архимандрит о. Петар ( Радуловић). Поред осталог, саопштен је статистички преглед података за 2008. годину. Тако је Епархија Ваљевска у прошлој години бројала 53 црквене општине и 100 парохија на којима је током године крштено 2.234 , венчано 845 а упокојило се 3.116 лица. Статистика је указала да 48.697 домова прима свог парохијског свештеника, а да 4.122 то не чини.

У даљем раду, извештај је поднео благајник Епархије, протојереј-ставрофор о. Живојин Петровић, који је нагласио да је материјално и финанасијско стање Епархије стабилно. Епархија ће финансијски помоћи, у сарадњи са црквеном општином Ваљево, вероучитеље који своју делатност обављају у предшколским установама и којих за сада има двоје. Такође, Епархија ће у границама својих могућности наставити да се стара и пружа помоћ болесним лицима, као што је то и до сада чинила.

Важан сегмент епархијског савета, заузео је извештај о веронауци, који је поднео протонамесник о. Ненад Марковић. Истакнуто је, да је на почетку школске године изјашњавање ученика о похађању верске наставе највећим делом протекло регуларно у свим школама. Током школске 2008/9. године, веронаука је заступљена у свим основним и средњим школама на територији Епархије Ваљевске. Акцентован је веома добар одзив ученика за похађање часова веронауке, те тако, укупан број ученика у основним школама који похађају Православни Катихизис је 14.398, а у средњим 5.345. Њих подучава 60 вероучитеља, у 46 школа. Напоменуто је да се само у Епархији Ваљевској изводи настава веронауке у предшколским установама за шта је тренутно ангажовано два вероучитеља.

Извештај о раду и плановима инфо службе и радија „Источник" у Ваљеву, поднео је јереј о. Милован Теовановић, главни и одговорни уредник радија „Источник." Инфо служба је, у границама својих могућности, испратила све важније црквене догађаје, канонске посете, духовне трибине и све догађаје културног садржаја на подручју Епархије.. Сви текстови и фотоматеријал се шаљу медијима и, што је веома важно, инфо служби СПЦ и часопису „Православље" који их редовно објављује у својим рубрикама. Вести и извештаји из наше Епархије су непрестано заступљени на сајту СПЦ. Седиште радија „Источник" се налази у ул. Војводе Мишића бр. 24, у порти храма Покрова Пресвете Богородице. 25. децембра 2008. у 02.45h, пуштен је у етар сигнал радија на додељеној фреквенцији од 100,2 MHz, а неколико дана касније и експериментални програм који се састоји од духовне, прикладне народне-изворне и традиционалне музике и музике забавног карактера, уз одабране поуке и беседе Светих Отаца Цркве. Тренутно се разрађује план почетка емитовања редовног радио програма који ће, како то програмска концепција и налаже, одговорити захтевима свих категорија становништва. Садржајем и разновршношћу радијских емисија биће обухваћене све теме и актуелни проблеми како верујућих људи, тако и свих оних који ће одговоре на нека своја питања покушати да пронађу управо на фреквенцији радио „Источника."

На крају, Епископ Милутин се захвалио свим члановима Савета који су узели учешћа у раду овог епархијског тела.

Извор: Епархија ваљевска