Одржан помен српским дечацима убијеним у Гораждевцу

Парастосом у Цркви Свете Богородице у Гораждевцу обележено је пет година од убиства Ивана Јововића (19) и Пантелије Дакића (12), уз подсећање да албански екстремисти које су на њих пуцали из аутоматског оружја још нису пронађени.

Јововић и Дакић су убијени у оружаном нападу 13. августа 2003. године, док су се купали на Бистрици. У том нападу тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13). После парастоса, који је служио парох гораждевачки отац Југослав, чланови породица погинулих и житељи Гораждевца су се упутили на гробове Ивана Јововића и Пантелије Дакића.

Помену у Гораждевцу присуствовао је и државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић који је рекао да трагедија од пре пет година неће бити заборављена. "Трагедија од пре пет година неће бити заборављена и Влада Србије ће настојати у сваком тренутку да затражи кажњавање починилаца овог злочина", рекао је Ивановић.

Портпарол Косовске полицијске службе (КПС) Ветон Ељшани изјавио је Тањугу да полиција и даље трага за починиоцима и да "случај неће бити заборављен". Он је подсетио да је, поводом злочина у Гораждевцу, пре нешто више од годину дана формирана нова група истражитеља, састављена од припадника УНМИК и КПС полиције, која је обавила информативне разговоре са већим бројем људи, али није дошла до информација потребних за хапшење починилаца.

"Тих дана и након тог догађаја претражили смо око 100 кућа, саслушали смо више од 75 људи и током претреса пронашли смо седам комада оружја које није било повезано са овим случајем", рекао је Ељшани.Од 2003. до данас овај случај се истражује, али на жалост нема помака у истрази који би указао на неког осумњиченог, казао је Ељшани. Он је у име КПС поново апеловао на све који могу да помогну "у расветљавању тог случаја" да се јаве надлежним органима.

У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, данас живи око 850 Срба а 2.000 их је живело до 1999. године.

Тадић: Расветлити Гораждевац и све друге злочине над Србима

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас, поводом пете годишњице од трагичног убиства двојице српских дечака у Гораждевцу, да од шефа УНМИК-а и других међународних званичника, али и представника албанских власти на Косову и Метохији очекује расветљавање тог и свих других злочина почињених над Србима и другим неАлбанцима у тој покрајини.

"Очекујем да се пронађу злочинци који су из шумског забрана из пушкомитраљеза пуцали на децу која се купају, која никоме никакво зло нису нанела, злочинци који су убили Пантелију Дакића и Ивана Јововића, а четворо српских дечака и девојчица ранили", рекао је Тадић у изјави Тањугу.

Он је истовремено указао на чињеницу да још нису суочени са правдом ни актери масовног напада на Србе 17. марта 2004. године.

"Подсећам на готово невероватно извештавање међународних медија с тим догађајима у вези, на неистине које су ширене о томе да су Срби били одговорни за почетак тих сукоба, што се касније испоставило потпуном неистином".

"Подсећам и на то да су се у страним медијима појављивале и информације о томе да су Срби били одговорни и за насиље у северном делу Косовске Митровице 17. марта ове године, приликом упада међународних снага у зграду тамошњег суда", рекао је председник Србије.

Он је истакао да Србија никада неће одустати од захтева за утврђивањем пуне истине о свим тим догађајима и откривањем починилаца свих злочина у својој јужној покрајини, као ни од трагања за решењем за Косово и Метохију.

"У оквирима међународног права и међународних институција, пре свега Уједињених нација, трагаћемо за компромисним решењем за Косово и Метохију, које подразумева очување интегритета наше земље, али и нормалан живот за све људе у покрајини", закључио је Тадић.

Извор: www.blic.co.yu