Одржана 45. редовна сједница Скупштине међурелигијског вијећа

Сарајево У Сарајеву је у понедјељак, 17. марта, одржана 45. редовна сједница Скупштине Међурелигијског вијећа.

Сједницом је предсједавао поглавар Исламске заједнице у БиХ реису-л-улема господин Мустафа Церић, а присуствовали су јој чланови Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Василије, надбискуп врхбосански кардинал господин Винко Пуљић и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ господин Јакоб Финци.

Епископ Василије поново је указао на потребу враћања Српској православној цркви зграде Богословског факултета у Сарајеву како би осим исламског и католичког факултета у Сарајеву дјеловао и православни теолошки факултет. Скупштина МРВ је подржала овај захтјев, уз напомену да је потребно да буде враћена сва одузета имовина свим вјерским заједницама и црквама у БиХ.

Скупштина МРВ је изразила забринутост спорошћу усвајања закона о поврату национализоване имовине и нагласила да није довољно да буде донесен закон о денационализацији него је потребно донијети закон о денационализацији и реституцији који би био заснован на принципу натуралне реституције гдје год је то могуће.

Уколико натурална реституција није могућа био би примјењиван принцип натуралне или финансијске компензације у новцу, а никако у врједносним папирима.

Наглашена је хитност доношења овог закона, јер се у пракси дешавају разне манипулације са овом имовином које ће бити тешко исправљене у будућности.

Скупштина МРВ истакла је да остаје на чврстом стајалишту да право на слободу вјере подразумијева и право на вјерско образовање дјеце. Позвани су надлежни органи да поштују право родитеља да њихова дјеца имају вјерско образовање у основним школама, као и у предшколским установама како је то дефинисано у члану 4 Закона о слободи вјере и правном статусу цркава и вјерских заједница у БиХ.

Чланови Скупштине МРВ подржали су пројекат мониторинг права на слободу вјере у БиХ и очекују писмене приједлоге и допуне извјештаја најкасније до 31. марта након чега би био финализиран текст извјештаја и припремљен за јавно објављивање.

Извор: Митрополија дабробосанска