Одржана десета седница Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве

У четвртак, 19. фебруара 2009. године, одржана је редовна годишња седница Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару на којој су резимирани радови на Спомен-храму у протеклих годину дана. Представљен је План и програм радова за 2009. годину као и план активности Друштва за подизање Храма Светог Саве у текућој години.

Скупштини је предходио молебан у Храму који је служио Његово Високопресовештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у присуству чланова Главног Одбора и чланова Скупштине Друштва за подизање Храма. Након тога присутни су обишли радове који се одвијају у Храму и подземној етажи Храма.

Седницом Скупштине су председавали: председник Скупштине Друштва - г. Миодраг Бабић (Хемофарм Концерн), председник Главног одбора Друштва - Борис Тадић (председник Републике Србије), у присуству Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија - у име председника Друштва Његове Светости Патријарха Павла.

Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић је поднео извештај о извршеним радовима, а главни архитекта за уређење ентеријера Храма г. Драгомир Ацовић о планираним радовима током 2009. године:

- завршени су сви пројекти за радове у ентеријеру Храма,

- изведени су грађевинско-занатски радови и облагање каменом и каменим рељефима у ентеријеру, до висинске коте + 40 метара,

- у току су радови на каменим рељефима и облогама изнад коте +40 метара,

- у крипти (на површини од 1800 метара квадратних) су при крају радови на уметничкој обради камена и монтажи истог,

- инсталације: машинске (вентилација, климатизација, подно грејање, итд) електро-инсталације (јака и слаба струја, спољашње осветљење храма, итд) и инсталације водовода и канализације су завршене. Посебно истичемо спољашње декоративно осветљење које је прошлог лета пуштено у рад,

- Комисија и поткомисија за унутрашње уређење Храма су утврдиле садржаје и диспозиције (распоред) композиција. Овим су створени услови за даље кораке у одређивању аутора композиција и припреме израде мозаика,

- припремају се површине за мозаик као и металне конструкције за будућу монтажу,

- до краја године биће урађен пројекат осветљења и декоративног осветљења унутрашњости Храма (донација компаније Minel-Schreder из Београда),

- сва врата Храма добиће и бронзане рељефе (донација компаније из Русије)...

Председник ГО Борис Тадић је саопштио да се ближи прослава великог јубилеја 1700. годишњица од доношења Миланског едикта (2013.), у којој ће Србија имати значајно учешће. С тим у вези предложио је да се још интензивније довршавају радови у Храму и позвао чланове Друштва, фирме и све грађане да дају свој допринос завршетку Храма Светог Саве.

На Скупштини је посебно поздрављена иницијатива Милке Форцан, која је координатор Друштва за подизање Храма, да се покрене пројекат «ХРАМ: ОБНОВА ОПШТЕНАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА» који за циљ има постављање Спомен-храма као симбола нације, града Београда и православног народа.

Представљен је и будући први мулти-медијални водич и књига о Храму која ускоро треба да изађе из штампе, а Скупштина је обавештена и да су почеле припреме за снимање филма «Констатнин Велики».

Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару саопштава да су планирани радови за претходну годину реализовани и да је усвојен План и програм радова за 2009. годину. Такође, констатовано је да је за последњих 8 година, од када Друштво постоји, урађено више радова у Храму него за претходних 100 година.

Извор: Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару