Такмичење из веронауке у Епархији зворничко-тузланској

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Василија, а у организацији Педагошког завода Републике Српске, у Бијељини је одржано Епархијско такмичење из предмета православне вјеронауке.

Ученици 7. разреда који су се након школских и општинских такмичења показали као најбољи показали су своје знање на епархијском такмичењу из теме „Српска црква у доба Немањића".

Владика зворничко-тузлански Господин Василије примио је такмичаре у манастиру светог Василија Острошког у Бијељини и уручивши им пригодне поклоне поручио да су сви побједници самим тиме што се интересују за своју националну историју као и историју српске цркве.

„Дјецо, сјећајући се својих славних предака а посебно Немањића можете научити како и којим путем се иде Христовим путем", поручио је ученицима Владика Василије и додао:"Оцјене из не само ове тема и не само овог разреда, него из цјелокупне вјеронауке у Основној школи неће вам вриједити уколико вјеронауку и Христову ријеч не будете свједочили животом својим. Зато, нека ваше знање добије печат на Светим Литургијама и нека сија на сваком мјесту гдје се појавите".

Након пријема код Преосвећеног Владике такмичење је почело у Основној школи „Вук Караџић" у Бијељини.

Комисију су чинили свештеници Душан Спасојевић, Радиша Јокић, Сретен Мићић, Драган Илић и вјероучитељ Марко Данојловић који је и предсједавао комисијом.

Након завршене израде задатака комисија је прегледала радове и прогласила побједнике.

Прво мјесто су подијелили ученици Марјана Гојковић из Дервенте и Горан Лојаница из Братунца.

Поред првопласираних на републичко такмичење су се пласирали Наташа Митровић из Бијељине, Јелена Ашоња из Хан Пијеска и Невена Мићановић из Модриче.

Првопласирани су добили посебне награде, по диптих и новчани износ од 250 конвертибилних марака, које је благословом Владике Василија даровала Епархија зворничко-тузланска, док је трећепласирани такмичар добио диптих и новчани износ од 100 конвертибилних марака.

Ученике је у име „Светосавског звонцета" поздравио Димитрије Стикић уручивши им пригодне поклоне омиљеног часописа ученика вјеронауке у Републици Српској.

Извор: Епархија зворничко-тузланска