Одржан добротворни концерт хоровa Црквене општине новосадске

Одржан добротворни концерт хоровa Црквене општине новосадске
Одржан добротворни концерт хоровa Црквене општине новосадске
Одржан добротворни концерт хоровa Црквене општине новосадске
Одржан добротворни концерт хоровa Црквене општине новосадске

У Недељу слепог, 25. маја 2014. године, са почетком 20 часова у Саборном храму у Новом Саду, у организацији  Школе православне духовности Епархије бачке,  Црквене општине новосадске и Добротворног фонда Платон Атанацковић Епархије бачке, а по благослову Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина Иринеја, одржан је добротворни концерт духовне музике ради прикупљања помоћи становништву пострадалом од поплава.

Наступили су следећи хорови: Дечји хор Црквене општине новосадске,  хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Свети Јован Дамаскин, хор Алмашке црквеСвети Стефан Дечански, хор храма Успења Пресвете Богородице Антифон и хор  при Саборном храму Свети Георгије.

Поред мноштва верног народа Божјег и људи добре воље који саосећају са потребитима у актуелним збивањима која су задесила наш народ, концерту су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Гоподин Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Гоподин Давид, свештенство новосадских храмова као и свештенство других места Епархије бачке.        

Присутне је најпре поздравио презвитер Игор Игњатов, парох ветернички, који је у свом уводном слову рекао:

 "Ваша Преосвештенства, високопречасни оци, драга браћо и сестре,

Христос васкрсе!

Школа православне духовности у Новом Саду вечерас не организује предавање на уобичајеном месту и на уобичајени начин. Природне непогоде у виду поплава широких размера погодиле су нашу земљу и регион, угрозивши животе десетине хиљада људи. Нажалост, нису изостале ни људске жртве. Наш вечерашњи добротворни концерт представља скроман, али не и усамљени покушај одговора на Божји призив и позив на заједништво оваплоћено у састрадалној љубави. А хришћански одговор на све животне околности, тим пре на несреће сваке, па и ове врсте, јесте увек и најпре – молитва. Наша пак молитва није ништа друго до славопој Богу, песма – и  због тога и песма добија свој истински, бесмртни смисао само ако је молитва. Следујући  богомудром савету великога Апостола Павла, да говоримо једни другима у псалмима, химнама и песмама духовним (Еф. 5, 30), вечерашњи концерт доживљавамо као славословље Божје љубави, која се особито јасно очитује управо у најтежим околностима. Стога је ово наше сабрање молитвословље, један од многих молебана у коме се састрадална пламена молитва прелива у љубав и милосрђе, који се  на делу показују. Ако један уд страда, страдају сви удови (1. Кор.12, 26), громогласно сведочи апостол Павле, и ми чеда сверодног Адама, превијајмо једни другима ране, привијајући на срце бол и несрећу ближњих као своју сопственост.

Придружимо се умом и срцем молитви новосадских хорова и отворимо своје дланове за помоћ угроженима!"

Предвођени својим Архијерејем, а кроз појање у Славу Божју, чланови хорова при Црквеној општини новосадској упутили су поруку мира, утехе и љубави свима угроженима од поплава, са жељом да их Васкрсли Господ, укрепи у борби са недаћама које су их снашле.

На крају концерта,  Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј, захвалио је учесницима у програму, браћи свештенослужитељима, присутном народу и свима онима који су се потрудили да сабрање оправда свој смисао, а то је да наша браћа и сестре у поплављеним областима добију јасну поруку да нису заборављени у њиховој невољи него да се поред упућивања материјалне помоћи, ми молимо Господу да их Он помилује по великој милости Својој.

"Треба само замислити како је дечици која су у леденој води и на хладноћи проводила сате и сате. Или како је онима који су бежећи од погрома и уништења већ једампут изгубили и дом и све што су имали или створили у животу, било на Косову илиМетохији,било у Крајини, па су сада поново у овим поплавама изгубили оно што су по други пут у животу стекли и изградили. Треба да ставимо себе, не дај Боже, наравно, ни њима ни нама да будемо поново у тој позицији, у том стању, али замислити себе у њиховом положају, и колико би онда нама значила не само материјална помоћ, и она је наравно важна, него и осећање да нисмо заборављени, да имамо састрадалну љубав своје браће и сестара по вери", поручио је Владика Иринеј.

Извор: Епархија бачка