Одржан Европски католичко-православни форум у Паризу

Високи представници Цркава разматрали су питање верских слобода као и претње од тероризма и фундаментализма на скупу одржаном од 9. до 12. јануара 2017. године. О верским слободама и доприносу хришћанских Цркава јачању друштва како би се супроставило претњама тероризма и фундаментализма разматрају великодостојници католичких бискупских конференција и појединих европских православних Цркава. Ово је пети Европски католичко-православни форум и њиме председавају двојица великодостојника, надбискуп будимпештански кардинал Петере Ерде и Митрополит сасимски Генадије,  а уз учешће 30 делегата из више од 20 земаља.

Званична тема саветовања гласи „Европа у страху од фундаменталистичко-терористичке претње и вредност личности и верска слобода“. Као подтеме разматраће се нека значајна питања као што су: „Човеково достојанство и верска слобода“, „Религијска нетолеранција, дискриминација и прогон“, „Фундаментализам и тероризам“, „Социјално ангажовање и феномен страха“ и „Ангажовање Цркава у опхођењу са конфликтима и промоцијом општег благостања и солидарности“.

Скуп се одржава без присуства јавности. У четвртак, 12. јануара 2017. године, објављена заједничка порука учесника. У уторак је одржана молитва у париској грчкој православној цркви Светог Стефана, а у среду вечерња у католичкој катедрали Нотр Дам.

Са православне стране су учествовали руски Митрополит волоколамски Иларион и антиохијски Митрополит западноевропски Игњатије, док су са католичке стране у раду форума учествовали председник Комисије католичких бискупских конференција Анђело Бањаско и двојица надбискупа из Источне Европе. У оквиру скупа предавање је одржао и Мартин Куглер у име бечког „Документационог центра за праћење нетолеранције и дискриминације хришћана  у Европи“.

Последњи католичко-православни форум одржан је у јуну 2014. године у Минску на тему „Религија и културна разнородност“. Иначе, први Европски католичко-православни форум одржан  у Тренту 2008. године ставио је породицу у средиште пажње, док је скуп на Родосу 2010. године обрађивао питање односа Цркве и државе, а 2012. године у Лисабону о привредној кризи и њеним последицама.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)