Москва: Чин присаједињења Православној Цркви

У Лазару суботу, 8. маја 2017. године, Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, обавио је чин присаједињења светој Православној Цркви оних који се враћају. Тог дана шездесет троје људи се одрекло паганизма, секташких заблуда и лажних расколничких расуђивања у московској цркви Иконе Богородице "Радост свих ожалошћених". Као што је четвородневни  Лазар васкрснут из телесне смрти, тако су и ови људи били васкрснути из духовне смрти.

Митрополит Иларион је поздравио њихов повратак у ломо - крило Цркве и истакао да је света Црква, коју је основао Господа Исуса Христа, током две хиљаде година верно очувао нетакнуто учење Исуса Христа и Његових апостола, и навео да они од сада обитавају у сталној присутности Господа, Његове Пресвете Матере и свих светих.

-У Цркви, објаснио је Његово Високопреосвештенство, ми смо уједињени у саборном Телу Христовом и са свима вернима у прошлости и садашњости, и у светој Евхаристији учествујемо у самом Господу, који нас преображава и просветљује. Он је охрабрио све оне који су се повратили светој Цркви да се баве православном духовном литературом, да редовно присуствују Литургији и примају свето причешће и да имају поверења да ће их Црква правилно учити и водити на путу ка небесима.

Митрополит их је посаветовао да и даље "буду послушни Цркви, сваки дан читају Јеванђеље који говори о животу и делима Господа нашег Исуса Христа, и уче се изграђивати свој живот према Христовим јеванђелским заповестима."

Рад са лицима која су отпала од Православља проводи у московској цркви Иконе Богородице „Радост свих ожалошћених“ Центар за рехабилитацију жртава нетрадиционалних религија у знак сећања на чувеног богослова Алексија С. Хомјакова. Тренутно Центар предводи свештеник при овој цркви Евгениј Тремаскин. Припремни разговори се обављају на неколико месеци пре него што се обави чин присајадињења Православној Цркви секташа и расколника који желе да се врате правој вери.

Извор: Московска Патријаршија (превод Инфотмативна служба СПЦ)