Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Танјуга 19. марта 2009. године одржана је презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre - Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке. На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-карловачке.

Путем портала web-dep.tanjug.rs могуће је информисати се о најактуелнијим темама и дешавањима у земљи и региону, као и то да се на најједноставнији начин изрази своје мишљење и своји ставови учествовањем у форумима и анкетама на поменутој Интернет презентацији. Основни циљ овог пројекат је успостављање комуникационе и информационе мреже у коју су, поред јавних новинских агенција и грађана, укључени и креатори политике и заинтересоване стране са простора Западног Балкана. Идеју у целости финансира Европска унија. Господин Васиљевић, као и господин Георгиевски говорили су о томе како функционише портал, на који начин државе Западног Балкана учествују у њему и о могућностима и изазовима који он пружа.

Једна од покренутих тема на порталу била је из верског садржаја, те су сходно томе организатори одлучили да позову и управника Центра за проучавање и употребу савремених технологија, ђакона Оливера Суботића. Он је прво указао на сличне пројекте у правослваном свету и аргументовано оспорио стереотипе о томе да СПЦ не прати развој савремених технологија. Ђакон је креаторима WEB-DEP пројекта сугерисао да концепт електронске демократије треба да се руководи преко три начелна принципа: правом, истином и слободом, с обзиром да је сво троје потребно за слободно информационо друштво. Ђакон је истакао посебну важност слободе, који је у концепту е-демократије потребно бранити полицентричном структуром модерације, алтернативним изворима информација и чувањем приватности личности. Ђакон Суботић је био слободан да креаторима портала пружи и одређене критике и пропусте њиховог система, као и могуће проблеме које форумска активност може да изазове, што је са њихове стране уважено као веома валидна аргументација.

Извор: Центар за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије Београдско-карловачке