Јекатеринбуршки посни фестивал

IV годишњи фестивал посне кухиње одржан је у недељу у Уралском центру за развој дизајна у Јекатеринбургу. Јекатеринбуршки фестивал увек радо обележава овај догађај и ове године он је посвећен 150-годишњици рођења цара Николаја II и теми „Посна јела на царском столу“, где су питању омиљена дела Царских мученика.

Фестивал се традиционално одржава по благослову   јекатеринбуршког и верхотурског Кирила, и са подршком администрације Свердловске провинције.

Овогодишњи фестивал је окупио запослене и настојатеље цркава, манастира, кафеа, ресторана и образовних институција Јекатеринбуршке и Свердловске провинције, као и познате политичаре и јавне личности, од којих неки су држали часове кувања посне хране. Фестивал је отворио епископ средњоуралски Јевгеније, викар Епархије јекатеринбуршке.

Валентина Пономарева, једна од организатора фестивала и шеф кухиње у трпезарији духовно-образовног центра „Империјал“, говорила је пре фестивала на конференцији за штампу о неким омиљеним јелика царских мученика који су планирани за овај фестивал.

Она је, између осталог, поменула Царев омиљени дезерт – колаче са овсеном кашом, орасима и грожђем, посути прахом шећера.

Ове године обележава се такође стогодишњица убиства светих Царским мученика у Јекатеринбургу 17. јула 1918. године.

Извор: Епархија јекатеринбуршка (са енглеског – Информативна служба СПЦ)