ОПЕК: "Луда" цена нафте

Генерални секретар удружења извозника нафте ОПЕК-а, изјавио је да је немоћан да ишта уради поводом цене нафте која је у четвртак достигла нови рекорд.

нафтаАбдулах ал Бадри описао је садашње стање на берзама као "лудо" при чему је за растућу цену нафте оптужио шпекуланте и слаб амерички долар.

Цена барела нафте је у четвртак стигла до 135 долара пре него што је касније поново опала.

САД врше притисак на ОПЕК да повећа производњу нафте али г. Ал Бадри је за Ројтерс изјавио да то не би довело до пада цене.

По његовим речима, у свети не постоји мањак нафте.

Истовремено, министар енергетике САД, Денис Бодман, одбацио је позив америчких политичара да ослободи део нафте из америчких стратешких резерви како би се смањила цена аутомобилског горива.

Тражња или шпекуланти?

Један број аналитичара објашњава растућу нафте, која се удвостручила у последњих годину дана, растућом тражњом поготову у Кини и Индији.

Пол Робертс, аутор књиге Крај нафте, овако види драматично поскупљење црног злата.

"Потражња за нафтом у Азији, упркос високим ценама, и даље је огромна, а јасан је и утицај слабог долара, пошто се цена обрачунава у америчкој валути. Шпекулантима пак такво стање иде на руку. Дакле, стекли су се сви услови да цена незадрживо расте".

Ситуација би се, медјутим, додаје Пол Робертс, могла променити.

"ОПЕК страхује да би светска привреда могла да утоне у озбиљну рецесију, што би утицало на тражњу за нафтом и сировинама уопште. Ако тражња опадне, пашће и цене. То се већ догодило деведесетих година. Не видим да би ишта друго осим рецесије могло да заустави овај тренд поскупљења нафте. Нема нових налазишта који ће ускоро бити у погону, а ни алтернативе нису решење, што је показао фијаско са биогоривима" тврди Пол Робертс.

Нафтни консултант Дејвид Строн, указује на још један фактор који утиче на раст цена.

"У последњих 40 година све је мање и мање нових налазишта нафте. А потрошња стално расте. На сваки новооткривени барел нафте, потрошимо три. У шездесетак од 98 земаља производјача нафте, производња опада из геолошких разлога. Ближимо се тренутку када ће производња нафте почети да опада из једнсотавног разлога што је залиха све мање", мишљење је Дејвида Строна.

Стручњак за енергетску стратегију Питер Гињу нуди следеће објашњење.

"Нема отпора поскупљењу. Цене енергетских производа достигле су рекордан ниво, а тражња не опада. Просечни потрошач тренутно не реагује на поскупљења. Расту цена доприносе и економије у развоју. Тражње из тих земаља није било пре десетак година, када је барел сирове нафте коштао десетак долара".

Питер Гињу додаје да је тешко предвидети даље кретање цена нафте.

"До недавно није се рачунало да би цена могла да достигне 130 долара. Али, у ситуацији када игру воде берзански шпекуланти, цене сигурно могу још да расту. Ипак, као неко ко већ тридесет година прати ово тржиште, сумњам да ће још много порасти", каже у разговору за ББЦ Питер Гињу.

Извор: ББЦ