Опело српском књижевнику Слободану Данку Поповићу

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служили су јуче, 11. августа 2009. године, у аранђеловачкој Буковичкој цркви опело упокојеном академику Слободану Данку Поповићу. Архијерејима је саслуживало двадесет свештеника и седам ђакона. Опелу су молитвено присуствовали Њихова Височанства принц Владимир и принцеза Бригита, уважена господа академици, политичари, представници културног и уметничког живота Србије.

Молитвено надахнут прочитаним одељком из Светог Јеванђеља, Високопреосвећени Митрополит је истакао: - Данас испраћамо Слободана - Данка не на пут смрти него на пут вечнога живота, испраћамо га молитвеном песмом на пут Господњи на који је он испраћао свога Милутина, српског многострадалног Јова, и све друге јунаке о којима је писао, на пут свих оних који су пре њега сахрањени у потри овога храма, да овде чекају трубе Судњег дана.

Високопреосвећени Владика је нагласио да је Поповићева Књига о Милутину заправо књига о њему, књига о нама, јер кроз Милутина је проговорило биће овога народа, сва згуснута његова патња, његов бол, достојанство, његова пониженост и згаженост, али и унутарња сила и снага која му је дала моћ, не само опстајања, него вечнога и непролазног живљења.

Oд академик Поповића бираним речима говорили су и представници политичког, културног и уметничког живота Србије.