Опело за 193 грчка војника погинула у Албанији

Грчко-православно опело је коначно обављено над посмртним остацима 193 грчка војника који су погинули у Албанији током грчко-италијанског рата 1940-41, објавио је Greek City Times.

После 79 година, кости војника који су изгубили живот током борби за своју земљу прекривене су грчком заставом и похрањене у посебну костурницу.

Емотивна служба је одржана у уторак 19. новембра 2019. на војном гробљу Клисура, у албанском крају Премету, саопштило је грчко Министарство спољних послова.

Митрополит Ђирокастра Димитрије обавио је опело, а њему је присуствовала грчка амбасадорка у Тирани Софија Филипиду, шеф заједничког Комитета грчко-албанских стручњака за проналажење и идентификовање посмртних остатака грчких војника ваздухопловни маршал Константин Агос, као грчки и албански чланови Одбора, представници локалне власти и припадници грчке мањине у Албанији.

За време грчко-италијанског рата у Албанији погинуло је укупно 8.500 грчких војника; највећи број њих изгубио је живот у биткама код Клисуре и Премета.

Кости многих војника су сакупљене са оближњих брда и котлина код града и планинског прелаза Келкире.

Извор: Basilica.ro (са енглеског информативна служба Српске Православне Цркве