Организација „Црква у невољи“ о повреди људских права у Еритреји

Према овој католичкој хуманитарној организацији, верске слободе су ограничене. – Хиљаде Еритрејацау затвору из политичких и верских разлога

О тешким повредама људских права у Еритреји, пре свега, верских слобода, извештава католичка хуманитарна организација „Црква у невољи“: „ученици богословија који морају служити војни рок, свештеници који не смеју напуштати земљу, и хришћани који су утамничени из верских разлога“. Према овој организацији, то је садашње стање верских слобода.

Римокатоличка заједница у Еритреји је веома активна. И премда католици представљају само 4 процента становништва, Црква, на пример, само у Асмари руководи са 50 школа и 30 медицинских и социојалних установа. Црква је исто тако у првом плану кад треба протестовати против злоупотреба од стране власти.

Уз муслимане, Еритрејска православна Црква (дохалкидонска) је са Лутеранском и Римокатоличком Црквом једна од четири законски признатих верских заједница. „На папиру смо слободни, али у стварности власти чине све што могу да нас у томе омету,“ наводи се у извештају који наводи „Црква у невољи“. Често се дешава да државне власти уреде одржавање неког митинга или спортског догађаја у време одржавања богослужења недељом, на којима грађани морају учествовати.

Постоје и разна настојања власти да свештенство мора служити војни рок, што је обавеза сваког грађанина, за мушкарце све до 50. године живота, а за жене до 40. године живота. Десетине семинариста просто нестане после војног рока и не врати се на даље школовање. „Власти не дозвољавају ником да напусти земљу уколико претходно није одслужио војни рок, и, сходно томе, свештеници не могу у иностранство на даље студије,“ каже се даље.

Ово се свакако одражава на образовни ниво свештенства. „Имамо само једног предавача Светога Писма. А ако се њему нешто деси, не знамо како да му нађемо замену“. У овоме се види покушај власти да се Цркве заплаше и присиле да ћуте.

Према једном извештају „Цркве у невољи“ барем 1.200 хришћана је у тамници, и то често из верских разлога. Многе затворенике муче. Неке радње Католичке Цркве власти су забраниле, на пример, превод Социјалног учења Цркве на локални језик тигринија, пошто се по схватању цензуре у овом документу обрађују политичка питања.

Иначе, Еритреја спада међу најсиромашније земље света. Пре свега, млади избегавају служење војске. Ова веома сиромашна земља на рогу Африке, од стране критичара названа „Северноафричком Корејом“, скоро потпуно је одсечена од света. Од када је стекла независност 1993. године њоме влада гвозденом руком председник Исаиас Афверки.Уз Сирију, Ирак и Авганистан, Еритреја је отуда једна од земаља из које бежи највећи број избеглица у Европску уунију.

Изов: Катпрес (Р.Ракић)