Организација „Цркве у невољи“ документује прогон хришћана у 17 земаља

Положај хришћана Кини, Вијетнаму, Пакистану, Нигерији и Сирији све гори. Драматичан егзодус хришћана на Блиском истоку

Међународна католичка добротворна агенција „Црква у невољи“ већ трећи је пут почев од 2008. године представила документацију о прогону хришћана у свету. Извештај „Хришћани у великој невољи“, предочен у Минхену 22. априла на 180. страна, излаже тежак положај хришћана у 17 земаља. Према њему, почев од 2011. године положај хришћана погоршао се, пре свега,  у Кини, Вијетнаму, Пакистану, Нигерији и Сирији. Спектар се шири од државних о граничења верских слобода до чинова насиља у тим земљама.

Председник Каритаса у Либану Симон Фадул је изнео садашњи број хришћана који напуштају Блиски исток. У Израелу и Палестини у овом тренутку живи негде око 50.000 хришћана, а у Ираку око 500.000. Либан је у протеклих 30 година изгубио више од пола милиона хришћана, премда је он једина арапска земља у којима постоје грађанске слободе. Сирију је од избијања грађанског рата напустило више хиљада хришћана од укупно 2 милиона и триста хиљада колико их тамо има. Па и Јерменска црква је у Ирану умањена за две трећине чланства.

Фадул је затражио од западног света да ојача свој политички  утицај у региону. Уз то, Западу припада и главна улога помагања хришћана на Блиском истоку како би остали у својој отаџбини. Арапске земље би морале да обраћају више пажње на грађанска права и друштвено ангажовање својих житеља него на њихову верску припадност. А сами хришћани би требало да се више боре за своја грађанска права и сарађују са својим суграђанима на равноправној основи. Усред интерних цепкања хришћани су се на Блиском истоку удаљили једни од других. Потребна им је „обједињена стратешка визија“, рекао је Фадул.

Извор: Катпрес