Осам деценија храма Светог Георгија у Бору

На празник Светог Прокопија, 21. јула 2020. године, црквена заједница борска прославила је јубилеј осамдесет година од освећења храма Светог Георгија Победоносца.

Нова борска црква је, изузетним залагањем јереја Милорада Стојановића, пароха борског, и енергичности и разумевању директора Француског друштва борских рудника г. Емила Пиала, на дан Светог Прокопија 1940. године свечано освећена. Чин великог освећења храма служио је тадашњи Епископ тимочки др Емилијан (Пиперковић).

Прослављање великог јубилеја отпочело је светом Литургијом коју су саборно служили протојереј Саша Степановић, архијерејски намесник борско-поречки, протонамесник Радоје Мијовић, старешина цркве, протонамесник Милорад Филиповић, трећи борски парох, и јереј Дарјан Комненовић, први борски парох.

После Литургије испред улаза у храм свештенство је са окупљеним народом преломило славски колач, прославивши и славу борских рудара.

-Народ и црква су преживели у протеклих осам деценија многе недаће али храм и даље стоји постојано и много је лепши данас него што је био онога дана када је освећен. Сви треба да стојимо стамено, са страхом Божјим, молећи се Богу да наша нејака плећа поднесу све оно што је Господ намислио да допусти на нас, поручио је . старешина храма протонамесник Радоје Мијовић који је апеловао на верни народ да буду одговорни и смирени у временима у којима прети нова заразна болест.

На крају своје беседе старешина храма је пренео благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона који је био спречен да својим присуством увелича прославу јубилеја.

Извор: Епархија тимочка

Осам деценија храма Светог Георгија у Бору
Осам деценија храма Светог Георгија у Бору
Осам деценија храма Светог Георгија у Бору
Осам деценија храма Светог Георгија у Бору