Осам хиљада икона и богослужбених утвари у музеју у Корчи

Осам хиљада икона и богослужбених утвари, ретке вредности, које припадају Албанској Православној Цркви а нису враћене после пада атеистичког режима, тренутно су изложене у Музеју средњовековне уметности у Корчи. Изложба привлачи многе туристе.

У музејској рестаураторској радионици једна група конзерватора ради на рестаурацији икона (њих око 11.000) које су временом оштећене, а чему је допринео и лош смештај у којем су се налазиле.

Председник државе Хоџа је конфисковао иконе и мошти из цркава и манастира православних парохија у Албанији када је и проглашен верски прогон. Све то је било нагомилано у старој цркви Зоодокос Пиги, која је била претворена у музеј. Ових година, после реконструкције и обнове ове цркве, коју је извео Архиепископ Анастасије, оне су уз помоћ француског стручњака, пребачене у нови средњовековни музеј у Корчи, чију изградњу је финансирала и грчка држава.

Иконе датирају од 14. до 19. века, док су многобројни експонати, углавном везани за византијски и поствизантијски период.

Иконе из 14. и 15. века потичу углавном из области Корче, а посебно из великих  испосничких ћелија око Преспе.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)