Осамнаест година од преноса моштију Светог Владике Николаја лелићког и свесрпског

„Велика је сила Истине и ништа у свету не може одолети тој сили."
Свети Владика Николај

Пуних осамнаест година након преноса моштију Светог Владике Николаја у родни Лелић, на дан преподобног Теодора Трихина и преподнобног Јоасафа Српског, у родном селу „златоустог проповедника Васкрслог Христа", било је нарочито свечано. Тога дана, 3. маја 2009. испред задужбине Светог Владике, са почетком у 9 часова, у присуству више хиљада људи, Свету Архијерејску Литургију служили су Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, Викар Његове Светости - Епископ хвостански Г. Атанасије и Епикоп ваљевски Г. Милутин, са свештенством и монаштвом. Света Литургија служена је и у новој цркви, крај родне куће Светог Владике Николаја, са почетком у 8 часова.

Надахнутом беседом, верујућем народу Божјем, обратио се Епископ зворничко-тузлански Василије, апострофирајући величину личности Светог Николаја у одбрани православља и целокупног хришћанства. Епископ Василије је истакао непоколебивљиву духовну ревност Светог Владике, који је, стојећи на бранику Истине и свеколиког српства, али осољеног Духом Светим и чврстом вером православном, показао истински пут, пут светосавља. А то је пут љубави који не мари за профане, национално - шовинистичке тенденције, којим ходећи и истински љубећи свој национ, поштујемо и туђе културно и верско наслеђе. У томе и јесте срж нашег национализма, да у заједници са Господом, извршавајући вољу Његову и живећи по заповестима Његовим и Светог Јеванђеља Христовог, истински негујемо сопствене вредности. Јер, ми смо, подвукао је Епископ Василије, у светским размерама, мали народ, али народ који је изнедрио велики број светитеља и угодника Божијих, које нам је добри Бог дао као свеколико добро. И управо око њих, као стожера, требало би да збијемо своје редове, у овим тешким временима.

Након беседе, прочитано је и писмо Епископа Василија у коме Његово Преосвештенство упућује молбу Епископу ваљевском Г. Милутину да му дарује делић моштију Светог Владике Николаја, које ће почивати у манастиру епархије зворничко-тузланске - Тавна. Нескривајући своју радост и љубав хришћанску, Епископ ваљевски Милутин је, захваливши Владици Василију, истакао да зна шта даје, коме и зашто, и у скромности својој подвукао да је то највећи дар, који Он, као најмлађи и најнедостојнији међу Архијерејима може даривати браћи својој преко Дрине.

Након Свете Литургије, у порти манастира Лелић, изведен је културно-уметнички програм у коме су учествовали драмски уметник Момир Брадић и музички ансамбл „Ступови" из Београда.

Велики број пререзаних славских колача сведочи о томе да је Свети Владика Николај све присутнији и у домовима српским као крсно име, што посебно доприноси нашој духовној радости и отрежњењу. Трпезом љубави завршен је овај велики духовни догађај.

Извор: Епархија ваљевска