Осијек: Ниче храм патријарха Павла

У славонском селу Кућанци код Осијека, родном месту патријарха Павла, већ месецима трају радови на обнови цркве светог Петра и Павла, коју је народ већ назвао патријархов храм.

Вредни зидари, које предводи мајстор Мартин, подигли су зидове и спремају се да раде сводове цркве, која је у протеклом рату срушена до темеља.

- Радови на обнови цркве у спомен благопочившег патријарха Павла почели су на Петровдан 2010. године - прича отац Ђорђе Теодоровић, секретар Епархије славонске којој Кућанци припадају. - Ове године планирамо да цркву ставимо под кров, ако за то буде довољно новца. Криза је учинила своје, па средства све ређе пристижу у фонд за обнову.

ПОМОЋ ЧИТАЛАЦА "НОВОСТИ"

Компанија „Новости" је у прошлогодишњој акцији са читаоцима из Србије и расејања прикупила 15.000 евра. Министарство вера Србије даривало је Епархији славонској 19.000 евра. Помогла је и општина Магаденовац са пола милиона куна.
Идеја да се у знак сећања на патријарха Павла обнови порушена црква светог Петра и Павла, у којој је српски поглавар крштен као Гојко Стојчевић 1914. године, потекла је од епископа славонског Саве. Епархија славонска је са парохијанима поново удахнула живот цркви, када су за Петровдан освештани њени темељи и када је зимус у порти запаљен бадњак и прослављено Бадње вече.

- Епархија славонска и владика Сава су у међувремену уредили родну кућу и имање патријарха Павла, који се налазе у главној улици у Кућанцима. Купљен је и суседни плац, тако да сада читаво имање има 1,5 хектара. Идеја владике Саве је да се родна кућа патријарха Павла претвори у манастир посвећен светом Праведном Лазару. На имању би био дом за старе и немоћне, омладински камп и велики парк - открива нам планове отац Ђорђе, док нам показује патријархово имање које мештани уређују.

Манастир би имао капелу и био на неки начин и музеј патријарха Павла. Омладински камп би био школа за младе вернике, који би се напајали учењем благопочившег поглавара СПЦ.

РАЧУН

Средства за обнову патријарховог храма и родне куће могу се слати на адресу: Епархија славонска, Трг бана Јелачића број 4. 34550 Пакрац, Хрватска. Девизни рачун број: ХР 40 2340 0091 5104 5945 3. Привредна банка Загреб д.д. 10.000 Загреб, Рачкора 6.

- Наш циљ је да испунимо жељу патријарха Павла, али и да се на свој начин одужимо нашем Гојку Стојчевићу, ког је народ волео и поштовао. Верујемо да ће обновљена црква светог Петра и Павла, изградња манастира и музеја патријарха Павла привући вернике, ђаке и студенте, као и туристе да дођу у Кућанце и помогну нам да заједно чувамо сећања на патријарха Павла - каже прота Ратко. Он очекује да ће до краја године бити обновљен и црквени звоник и да ће се тада огласити и четири звона.

Сам патријарх Павле је својевремено благословио обнову цркве Петра и Павла речима: „Пазите само, да када скупите мало новчића и поверујете да сте успели, да не станете на пола пута, па се заједно обрукамо!" За вернике Епархије славонске данас ове патријархове речи су и благослов, али и завет који треба да испуне.

Зато је Епархија славонска упутила апел свим верницима, Србима у свету и пријатељима да помогну у изградњи цркве и манастира у Кућанцима, родном месту патријарха Павла.

Извор: Новости