Оскрнављена православна црква у Албанији

У петак 16. августа, локални званичници у албанском граду Пермету насилно су упали и опљачкали православну цркву Ваведења пресвете Богородице, забранивши вјернима да улазе.

Црква је подигнута у 17. вијеку, да би је комунистичке власти 60-их година 20. вијека претворили у културни центар. Врховни суд Албаније је 1996. пресудио да је црква власништво Православне цркве и богослужење је поново успостављено.

„Поново проживљавамо ноћну мору 1967, када је Комунистичка партија мислила да може заувијек искоријенити вјеру из албанског народа“, казао је овим поводом предстојатељ Православне цркве у Албанији, Архиепископ тирански Анастасије, „Не можемо дозволити скрнављење цркава у 21. вијеку, у овој Европи слободе и људских права“, казао је Његово блаженство у бесједи у храму Христовог васкрсења у Тирани. „Када би неко од нас православних узео Куран из џамије и бацио га на камион, зар не би дошло до револуције? И то оправдано! Али нас питају зашто се жалимо. Наравно да протестујемо“, казао је он, додавши „Не знамо ко стоји иза овога, али је ово велика увреда. Ко су ти који желе да нас врате у прошло вријеме?“.

Овим поводом огласио је се из Грчке и Митрополит етолски Козма, назвавши овај инцидент „увредом православља и Грчке“ и позивајући Грчку да интервенише.

У званичном саопштењу Митрополије Ђирокастра наводи се да су „парамилитарне групе, уз помоћ општинских службеника и прећутну подршку општинских власти, извршили више облика насиља над свештенством и вјернима Пермета, под изговором да се ради о правном питању“.

„Цијела наша Црква данас стоји иза вјерних парохије Ваведења Пресвете Богородице, протестујући зато што је:

  • свештенство варварски претучено.
  • вјерни су насилно спријечени да уђу у цркву ради вршења својих вјерских дужности.
  • многи црквени предмети су украдени под изговором да је извршена правна одлука која није обављена у прописаном року.
  • извршено је гнусно скрнављење икона, сасуда итд.“,

закључује се у саопштењу, уз захтјев да се одговорни казне према прописима закона.

Извор: Митрополија црногорско-приморска