Оскрнављено гробно мјесто владике Теофана

На мјесном гробљу у Плашком у Хрватској оскрнављено је гробно мјесто владике Теофана Живковића, а општинске власти нису дозволиле да буде утврђено да ли су земни остаци извађени из гроба. Парох плашчански Горан Славнић рекао је агенцији Срна да се то догодило у протеклих десетак дана, али да се није могло уочити због великог снијега, те да је јутрос (20. марта) затекао оскрнављен гроб.

"Затекли смо ископану рупу дубине око 1,5 метара, дужине и ширине од по метар, земља је бачена са стране. Није се видио никакав траг костију", испричао је парох Славнић.

Свештеник је рекао да су општинске власти наредиле да све поново буде затрпано, иако се он томе противио. "Иако сам ја тражио да гробно мјесто још једно вријеме буде отворено, да би се могло провјерити да ли се ту налазе земни остаци владике, они нису то дозволили и рекли су да ће довести полицију ако се ја супротставим томе", додао је парох Славнић. 

Он не очекује да ће овај случај бити истражен и истиче да је штета више духовна, него материјална. "Због немилих ситуација и свега бићемо присиљени да пребацујемо своје мртве на једно мјесто, како бисмо их могли сачувати", рекао је свештеник и додао да ће земни остаци владике Теофана Живковића бити пренесени у манастир Доњи Будачки на Кордуну. 

Он је додао да је и раније било провокација, да се дешава да разбијања прозора на цркви, увредљивих добацивања, пјевања усташких пјесама. 

Плашки је, како је рекао, насеље које је до хрватске војно-полицијске акције "Олуја" било 99 одсто српско, а сада ту живи око 40 одсто Срба и 60 одсто Хрвата, који су доселили из БиХ. 

Свештеник Славнић је напоменуо да је прије неколико година на том подручју "основано фашистичко-усташко удружење хрватских православаца, које на својој интернет адреси атакује на црквену општину Плашки и на Гомирје", да су се због тога жалили хрватским властима, али да се ништа не предузима по том питању. "На тој страници су чисте усташке, профашистичке ријечи, таква је и организација сама", рекао је парох плашчански. 

Славнић је рекао да је о скрнављењу гробног мјеста Владике Теофана разговарао и са владиком горњокарловачким Герасимом. 

Владикан Теофан родио се у Сремским Карловцима 1825. године. Гимназију је похађао у Сремским Карловцима, а богословију у Сегедину. Права је учио у Београду. Касније је завршио и Карловачку богословију. Замонашен је 1853. године, 1874. изабран је за епископа горњокарловачког. Владика Теофан био је надарен проповиједник.

Владика Теофан живио је једноставно. Умро је на Аранђеловдан 1890. године, а по сопственој жељи сахрањен је на гробљу у Плашком. 

До данас се не зна за гроб владике горњокарловачког Саве Трлајића, убијеног у љето 1941. године. Заједно са 72 свештенослужитеља Српске православне цркве убијен је на подручју комплекса логора смрти Госпић - Јадовно - Паг.

Извор: Епархија горњокарловачка