Осликан храм Светог Саве на Еланори

Средином септембра ове године, после више од четири године огромног рада и жртве великог броја парохијана Саборног храма Светога Саве на Еланори, пројекат фрескописања храма је коначно завршен.

Фрескописарка Тоња Ганин, која је иначе руског порекла, је успела да за ово време беле зидове храма претвори у средњевековни живопис. Поред библијских сцена, ранохришћанских и српских средњевековних светитеља овај живопис је карактеристичан по томе што садржи и доста српских светитеља из двадесетог века. Могло би се рећи да се читава српска мученичка историја сада налази на зидовима овога храма.

Српска хришћанска историја почиње фреском „Сабор Светог Саве у Жичи" која је урађена по нацрту познатог православног иконопосца Стаматиса Склириса.frescos2 Ту се налазе први српски архиепископ Свети Сава и први српски краљ Св. Стефан Првовенчани. Следе Краљ Милутин, Стефан Дечански, цар Лазар, царица Милица, деспот Стефан Лазаревић који су фрескописани сваки са својом најпознатијом задужбином.

Импозантна композиција „Београдски новомученици" на којима се виде ђакон Авакум и игуман Пајсије како са младим српским момцима иду на погубљење носећи своје коце, осликава вишевековна страдања нашег народа под турским ропством. Такође из истог периода је и мученик Станко Острошки који је као дете погубљен од Турака. Следе Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски. Лево и десно од олтара, као четири стуба српске цркве стоје фреске Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Св. Николаја Велимировића као и преподобног Јустина Ћелијскога. На северној страни храма је величанствена композиција Јасеновачких новомученика. Страдање Срба у НДХ је упечатљиво приказано кроз фрескописање логора у Јасеновцу, цркве у Глини и јаме Јадовно.

frescos3Ту је и фреска свештеномученика Будимира Соколовића кога су Усташе убиле у Добруну код Вишеграда. Ово је прва његова фреска икада насликана, а посебно је занимљиво да је његов унук Теодор Соколовић службовао као ђакон скоро две године у овоме храму.

Епископ хвостански Варнава Настић који је страдао за време комунизма, је такође нови светитељ и још један новомученик чије слављење тек заживљава код српског народа. Посебну пажњу је привукла фреска мале девојчице Милице Ракић које је страдала за време НАТО бомбаровања Батајнице 1999. године. Ово је њена прва комплетна фреска.

Неопходно је напоменути један важан детаљ. Парохија Светога Саве на Еланори је основана 1949. године и прва је парохија основана на тлу Аустралије. Као таква састављена је из неколико таласа српске имиграције и њихових потомака.

Први талас је дошао између два Светска рата, а последњи деведесетих година прошлог века. Зашто је ово важно? Мора се посебно нагласити да су у frescos4изградњи парохијског дома који је завршен прошле године, као и у фрескописању храма које је завршено ове године сви једнодушно учестовали. Без обзира која је генерација Срба у Аустралији у питању увек је показивана изузетна брига за својом светињом. Велика слога и љубав према својој вери је уродила плодовима који су данас и те како видљиви.

Поводом завршетка фрескописања 25. септембра је приређена гала вечера на којој је црквена сала била препуна и све карте унапред распродате. Уз изванредну атмосферу, песму, игру и дружење сакупљено је око 40.000 долара за фреске.

Посебну захвалност дугујемо вредним женама из ове парохије које су се потрудиле да све буде отмено и на високом нивоу. Освећење фресака је заказано за 23. октобар ове године. Света архијерејска литургија почеће у 10.00 часова.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска