Осма „Моба" у Соко-граду

Уче ћирилицу, обичаје и уређују манастир. У манастиру борави 128 деце из целог света. Поред рада у усавршавају српски језик и уче.

моба

У манастиру Свети Николај Српски у Соко-граду почела је осма по реду „Моба", окупљање деце наших исељиника из целог света. У манастирском комплексу они ће се месец дана дружити с вршњацима из Србије и РС, усавршавати матерњи језик, учити ћирилицу и обичаје предака и упознати се с културно-исторјским споменицима у околини.

- Тренутно у манастиру борави 128 деце из Италије, Швајцарске, Румуније, Македоније, Хрватске, БиХ и Србије. Очекујемо долазак и шесторо деце из Америке и групу из Велике Британије. Ту је и група од двадесетак Белоруса са архиепископом Стефаном - прича ђакон Миливој Пајић, координатор овогодишње „Мобе", који с колегом Славишом Марковићем, вероучитељима шабачке епархије и студентима Учитељског факултета брине о мобашима.

Устајање је у пола осам, у осам је богослужење, доручак, а од 10 сати је сређивање конака, манастирског комплекса.

- Главни радови ове године ће бити постављање цеви за мини централу која се гради у манастиру. Данас нас је у томе спречила киша, али од сутра крећемо с радовима - каже ђакон Миливоје. Поподне је резервисано за разне радионице. Вероучитељи држе предавања из разних области, многи уче ћирилицу коју не знају, наших исељеника манастиру, историју усавршавају српски језик, уче обичаје, историју.

- Први пут сам на „Моби". Већ сам стекао нове пријатеље, а главни задатак ће ми бити да побољшам изговор на српском језику. Јуче нисам био на вашару, ту доле у Грачаници, и много сам се покајао. Из прича другара и снимака које сам видео, схватио сам да такве ствари више не смем да пропуштам - прича Милош Флиманн (22) из Берна, коме је мајка Београђанка, а отац Швајцарац. Из Милана, Падове, Вићенце и Вероне стигло је седморо младих. Многи су у Италији рођени и сви су одушевљени „Мобом".

- Овде смо први пут и супер нам је. Ја сам један од најмлађих овде, углавном помажем у кухињи и чистим конак. Сви се лепо дружимо и много тога сам научио - прича Велимир Мркобрада (11) из Вероне. У манастиру је и група деце из Штрпца. Сви су каратисти КК Брезовица.

- Овде смо опуштени, мимо спавамо, без страха, и уз дружење с вршњацима са различитих страна проводимо предивне дане. Једва чекамо да киша престане да можемо да идемо на игралиште и базен - каже Марко Марковић из Штрпца. Најмлађи учесник ове године је Софија Лазић (10) из Бања Луке.

- Пуна кућа младих, то је весела, радосна кућа. Милина их је гледати како у земљи својих отаца усавршавају матерњи језик, уче историју и наше обичаје, упознају се с вером - с радошћу прича владика шабачки Лаврентије, домаћин и један од твораца "Мобе".

Извор: Блиц (Додатак), 24. јул 2008. - текст и фото: Југослав Трyић