Основан Одбор за међурелигијску сарадњу

У Бијељини је данас основан Одбор за међурелигијску сарадњу за подручје Општине Бијељина који чине протонамјесник Љубо Богдановић као представник Епархије зворничко-тузланске Српске православне цркве, затим велечасни Маријан Бркић из Римокатоличке цркве, те Омер ефендија Цамић из Исламске вјерске заједнице.

Одбор је формиран на основу одлуке коју су прошле године донијели чланови Скупштине Међурелигијског савјета БиХ епископ зворничко -тузлански Василије, надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, муфтија сарајевски Хусеин Смајић и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Борис Кожемјакин.

Основни циљ формирања Одбора је укључивање више људи са различитим идејама и њихово заједничко дјеловање у локалној заједници.

Предсједник Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, муфтија сарајевски Хусеин Смајић и кардинал Винко Пуљић поздравили су данашње оснивање одбора у Бијељини и сагласили се да је неопходно вратити повјерење међу вјерницима, али и свим људима - Србима, Бошњацима, Хрватима и другима у БиХ, односно међу православцима, католицима, муслиманима и јеврејима.

"Желимо да то повјерење буде, ако не веће, онда не ни мање него прије 90-их година и да доведе до помирења", јединствени су у оцјени вјерски великодостојници у БиХ.

Владика Василије рекао је да су одбори Међурелигијског савјета БиХ, практично, експозитуре овог савјета које ће дјеловати на терену и помагати свима за опште добро вјерника и свих људи добре воље.

Он је објаснио да Међурелигијски савјет није институција која може да рјешава директно нека правна питања на терену, већ да има савјетодавни карактер.

Епископ зворничко-тузлански рекао је да у времену, у коме су вјерске заједнице и вјерници суочени са бројним неприликама, потребно да овај савјет у границама могућности рјешава ове проблеме.

"Људи треба да се приближавају једни другима, да видају ране једни другима. Треба да тражимо заједничке моменте који ће нас спајати како бисмо, нарочито ми проповједници Божије ријечи, што успјешније радили на општем добру људи у БиХ и шире", рекао је владика Василије.

На свечаној сједници на којој је формиран бијељински Одбор истакнуто је да је Међурелигијски савјет БиХ до сада поклањао велику пажњу рјешавању бројних проблема у локалним заједницама, али да је закључено да нема довољно људских и финансијских капацитета да би се у свим заједницама правовремено реаговало и удовољило бројним захтјевима.

Канцеларија Међурелигијског савјета БиХ у Сарајеву биће на располагању одборима који су данас формирани у Орашју и Бијељини, али и онима који ће бити основани сутра у Брчко дистрикту, а прекосутра у Горажду.

На данашњем скупу истакнуто је да би било добро да овај вид сарадње вјерских заједница слиједе и други - институције, невладине организације, установе у БиХ.

Архијерејски намјесник бијељински протонамјесник Љубо Богдановић поздравио је присутне у име трочланог Одбора за међурелигијску сарадњу Општине Бијељина.

„Уз заједничке договоре и преговоре ћемо допринјети да свако свакога посматра једнаким очима на овом подручју без обзира коме припада, како се зове или ким себе сматра. Можемо се похвалити да на подручју Општине Бијељина постоји добра сарадња како цркава, тако и цркава са исламском заједницом, а исто тако и цркава и исламске заједнице са општинским властима. Мислим да Бијељина може да послужи као добар примјер већини градова у БиХ како је заједнички живот заиста могућ на простору гдје живи више људи који вјерују у различитог Бога и који га различито славе", поручио је отац Љубо.

Извор: Епархија зворничко-тузланска